Περίεργη «προσέγγιση» Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Washington Post» κάνει λόγο για ανεπίσημες επαφές με τον Ντόναλντ Σ. Ζαγκόρια

Από τη
Μυρτώ Μπούτση

Θα περίμενε κανείς πως λίγες μέρες μετά την πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, αλλά και εν μέσω της διπλωματικής ψυχρότητας που έχει προκαλέσει η δολοφονία του αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ουν (η Νότια Κορέα την αποδίδει στο Βορειοκορεάτη δικτάτορα), το τελευταίο πράγμα που θα έκανε η Πιονγιάνγκ θα ήταν να επιχειρήσει μια προσέγγιση με τις ΗΠΑ. Και πως το τελευταίο πράγμα που θα ενδιέφερε την… άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα ήταν να την κάνει δεκτή. Κι όμως.

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Washington Post» υποστηρίζει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι από παλιότερη αμερικανική διοίκηση και Βορειοκορεάτες κυβερνητικοί βρίσκονται σε προκαταρκτικές επαφές για μια ανεπίσημη συνάντηση στη Νέα Υόρκη εντός εβδομάδων! Πρόκειται συγκεκριμένα για τον ειδικό σε ασιατικά θέματα, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής και πρώην σύμβουλο του προέδρου Κάρτερ, Ντόναλντ Σ. Ζαγκόρια και την Τσόε Σον Χούι, διευθύντρια του τμήματος Αμερικανικών Υποθέσεων του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία φέρετα ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Κιμ Γιονγκ Ουν!

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, παρότι στη συνάντηση -σε καμία περίπτωση δεν έχει κλείσει ακόμη- δεν εμπλέκεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (αξιωματούχοι του Τραμπ μάλιστα έχουν εκφράσει επιφυλάξεις), εφόσον εγκριθούν οι βίζες, θα είναι σαν να δίνεται σιωπηλά μια… συγκατάνευση. Το δε περιβάλλον του Κιμ Γιονγκ Ουν, που αντιπαθούσε σφόδρα την πολιτική της «στρατηγικής υπομονής» του Ομπάμα, φέρεται ότι βλέπει με ενδιαφέρον το ενδεχόμενο κάποιας πρώτης επαφής και με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Αυτά, βέβαια, την ώρα που μαίνεται η διπλωματική ένταση μεταξύ Μαλαισίας και Πιονγιάνγκ, με την πρώτη να έχει ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στη Βόρεια Κορέα και τη δεύτερη να υποστηρίζει πως ο άνθρωπος που δηλητηριάστηκε δεν ήταν ο αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά ένας απλός πολίτης. Εξάλλου, αναμένεται η νεκροψία της σορού από τις μαλαισιανές Αρχές και έχει γίνει γνωστό πως τρεις από τους Βορειοκορεάτες υπόπτους για τη δολοφονία έχουν διαφύγει στο Ντουμπάι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα