«Grexit» για τα νέα φάρμακα!

Με καθυστέρηση τεσσάρων ετών (και αν) θα φτάνουν στην Ελλάδα καινοτόμες θεραπείες, σύμφωνα με τις επιχειρήσεις του κλάδου

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Με ένα πραγματικό «Grexit» απειλούνται τα καινοτόμα φάρμακα και οι νέες θεραπείες, που θα έρχονται στην Ελλάδα με καθυστέρηση έως και τεσσάρων ετών ή και καθόλου, εάν τελικά εφαρμοστεί μια σειρά από νέα μέτρα που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Τα μέτρα αυτά θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην υγεία των ασθενών, ενώ παράλληλα θα θέσουν υπό «λουκέτο» τη φαρμακοβιομηχανία απειλώντας με αφανισμό 87.000 θέσεις εργασίας του κλάδου, όπως ανέφερε το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ Πασχάλη Αποστολίδη, μέρος των σχεδίων προβλέπει πρώτα τη θετική αξιολόγηση των νέων φαρμάκων για σοβαρές και χρόνιες παθήσεις (όπως καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ.) από έξι ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία και Ισπανία), οι οποίες διαθέτουν Σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA), και κατόπιν την είσοδό τους στο ελληνικό σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων.

Αξιολόγηση

«Κάθε χώρα αξιολογεί και εντάσσει στο σύστημά της φάρμακα ανάλογα με τις δικές της νοσολογικές ανάγκες και τα δικά της ξεχωριστά δημογραφικά χαρακτηριστικά. Πώς λοιπόν η Ελλάδα θα αποζημιώσει ένα νέο φάρμακο, για παράδειγμα για τη μεσογειακή αναιμία, όταν η συγκεκριμένη πάθηση δεν αφορά τη Σουηδία;» ανέφερε ο κ. Αποστολίδης.

Το 2016 η Επιτροπή για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) γνωμοδότησε θετικά για 46 νέα μελλοντικά φάρμακα. «Με την ισχύ των επικείμενων μέτρων πόσα από αυτά, αλήθεια, θα έρθουν στη χώρα μας; Μήπως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα Grexit από τα νέα φάρμακα;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει μνημονιακή υποχρέωση να αποκτήσει Σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας έως το τέλος του 2017.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα