Μισθοί Βουλγαρίας για τους Ελληνες πανεπιστημιακούς

Στους χαμηλότερα αμειβόμενους της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία.

Στις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη στον τομέα της μισθοδοσίας βρίσκονται οι Ελληνες πανεπιστημιακοί. Οι αμοιβές τους είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και υψηλότερες μόνο από τις αντίστοιχες σε (ανατολικές) χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Τσεχία.

Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από τον καθηγητή του ΑΠΘ Χαράλαμπο Φείδα, η μελέτη ολοκληρώθηκε το 2014, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν. Σύμφωνα με αυτά, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές ενός πανεπιστημιακού στην Ελλάδα κυμαίνονται από περίπου 1.200 ευρώ για την εισαγωγική βαθμίδα του λέκτορα και για καθηγητή με υπηρεσία 30 ετών ο καθαρός μισθός δεν ξεπερνά τα 2.120 ευρώ.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, στη μείωση των τακτικών αποδοχών θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η γενικότερη μείωση του Κρατικού Προϋπολογισμού για τον πανεπιστημιακό τομέα. Ο κ. Φείδας επισημαίνει: «Η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων μειώνει έμμεσα τις αμοιβές των πανεπιστημιακών, καθώς αναγκάζονται να καλύψουν με δικούς τους πόρους δαπάνες αναγκαίες για την άσκηση των καθηκόντων τους».

H σύγκριση των μεικτών αποδοχών των Ελλήνων πανεπιστημιακών με αυτές των συναδέλφων τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. τοποθετεί την Ελλάδα σε μια από τις χαμηλότερες θέσεις, ουσιαστικά στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της δυτικής Ευρώπης και λίγο πάνω από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Αντιθέτως, η Πορτογαλία, που και αυτή πλήγηκε από την οικονομική κρίση, δίνει μισθούς περίπου ίσους με τον μέσο όρο της Ε.Ε. Στον μέσο όρο των μισθών τοποθετούνται οι πανεπιστημιακοί στην Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ στην Ιταλία οι καθηγητές αμείβονται υψηλά και οι μισθοί κλιμακώνονται ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα