Ο πόλεμος των φαρμάκων

Η παραγωγή και η ελληνική οικονομία διάγουν βίους παραλλήλους. Επειτα από μία επταετία μνημονιακής θύελλας, δεν έχουν μείνει πολλές παραγωγικές εστίες στην καθημαγμένη και ξενοκρατούμενη χώρα μας.

Ομως, ένας από τους τομείς που άντεχε και αντέχει ακόμα, παρά τον απηνή πόλεμο που δέχεται από τον ξένο ανταγωνισμό (που χρησιμοποίησε και ως πολιορκητικό κριό την τρόικα και τους… υπαλλήλους της), είναι η φαρμακοβιομηχανία.

Από καιρού εις καιρόν η κοινή γνώμη ακούει για «ρυθμίσεις», «μεταρρυθμίσεις» και νομοθετικές «πρωτοβουλίες» που -υποτίθεται ότι- θα «βάλουν σε τάξη» τον χώρο του φαρμάκου. Κατά μια -όχι και τόσο παράδοξη- σύμπτωση, οι περισσότερες δυσκολεύουν τον βίο των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών και διευκολύνουν την επίτευξη απόλυτης κυριαρχίας των αδηφάγων πολυεθνικών στην ελληνική αγορά.

Τώρα, όπως έγραψε η «δημοκρατία», και οι ασθενείς θα αποκτήσουν πρόβλημα από την πολιτική που σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Η εφημερίδα μας έγραψε σχετικά: «Με ένα πραγματικό Grexit απειλούνται τα καινοτόμα φάρμακα και οι νέες θεραπείες, που θα έρχονται στην Ελλάδα με καθυστέρηση έως και τεσσάρων ετών ή και καθόλου, εάν τελικά εφαρμοστεί μια σειρά από νέα μέτρα που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τα μέτρα αυτά θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην υγεία των ασθενών, ενώ παράλληλα θα θέσουν υπό “λουκέτο” τη φαρμακοβιομηχανία, απειλώντας με αφανισμό 87.000 θέσεις εργασίας του κλάδου, όπως ανέφερε το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ Πασχάλη Αποστολίδη, μέρος των σχεδίων προβλέπει πρώτα τη θετική αξιολόγηση των νέων φαρμάκων για σοβαρές και χρόνιες παθήσεις από έξι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες διαθέτουν Σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA), και κατόπιν την είσοδό τους στο ελληνικό σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων».

Και η απορία είναι γιατί η χώρα μας δεν έχει αποκτήσει έως σήμερα Σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να περιμένουν εις μάτην τα νέα φάρμακα και να κινδυνεύουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες με… λουκέτο.

Ποιοι ωφελούνται από αυτό;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα