Μείωση αφορολογήτου σε δύο δόσεις

«Ψυχρολουσία» για 4.500.000 πολίτες στο σχέδιο που θα δοθεί στους δανειστές

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου,
Αγγελική Μαρίνου

Σχέδιο για μείωση του αφορολόγητου ορίου σε δύο στάδια και τμηματικές περικοπές στις κύριες συντάξεις, που θα ξεκινήσουν από το 2020 έως και το 2025, θα υποβάλει η κυβέρνηση στους δανειστές, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο μέτρων.

Συγκεκριμένα, για το αφορολόγητο όριο εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας πρώτης μείωσης από το επίπεδο των 8.636-9.545 ευρώ, στο οποίο ανέρχεται σήμερα, στο επίπεδο των 7.200-8.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2018 και το επίπεδο των 6.000-7.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2019. Η έναρξη της μείωσης του αφορολογήτου έναν χρόνο νωρίτερα εξετάζεται ως εναλλακτικό σενάριο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 500.000.000 ευρώ που έχουν εντοπίσει οι δανειστές το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα που θα συζητήσουν οι θεσμοί αμέσως μόλις ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα σημάνει απώλεια εισοδήματος έως 300 ευρώ τον χρόνο το 2018 και άλλο τόσο το 2019 για πάνω από 4.500.000 μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες, υπό την προϋπόθεση ότι οι ισχύοντες συντελεστές θα παραμείνουν στα επίπεδα του 22%-45%. Για το 2018 ενδέχεται να νομοθετηθούν και περικοπές στις φοροαπαλλαγές. Συγκεκριμένα, εξετάζονται η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά και η κατάργηση της εναπομείνασας έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες.

Σήμερα δίνεται έκπτωση φόρου 10% επί της δαπάνης εφόσον το συνολικό ποσό της δαπάνης ξεπερνά το 5% του εισοδήματος του φορολογουμένου. Εσχάτως σε αυτόν τον λογαριασμό μπήκε και ο φόρος πολυτελείας 10% για τον οποίο εξετάζεται να επεκταθεί σε όλα τα δερμάτινα είδη (παπούτσια, τσάντες, σακίδια κ.ά.) και όχι σε περιορισμένα, όπως ισχύει σήμερα.

Εως το 2025

Το σενάριο για το συνταξιοδοτικό που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση προβλέπει σταδιακές περικοπές συντάξεων, που μπορεί να φτάσουν έως το μακρινό… 2025, μέσω της τμηματικής κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.
Το μοντέλο που προκρίνουν οι θεσμοί προκειμένου να εφαρμοστεί στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας προβλέπει οι μειώσεις να αρχίσουν μετά το 2020, να είναι βήμα βήμα και να μην ολοκληρωθούν πριν από το 2025. Ετσι, εκτιμάται ότι θα καταστεί εφικτό να εξοικονομηθούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, με «θύμα» τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις που ο νόμος Κατρούγκαλου είχε δεσμευτεί να προστατεύει ακόμη και μετά το 2019.

Τα νέα οδυνηρά μέτρα θα νομοθετηθούν παράλληλα με τα αντισταθμιστικά μέτρα τους, που δεν αποκλείεται στην περίπτωση των συντάξεων να είναι η χρηματοδότηση ενός ευρύτερου Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, καθώς και άλλων προνοιακών επιδομάτων.

Κατά του ευρώ το 40% των Ελλήνων

Ολο και μειώνεται η υποστήριξη των Ελλήνων στο ευρώ, καθώς ένας στους τέσσερις επιθυμεί πλέον επιστροφή στη δραχμή, σύμφωνα με τα ευρήματα του Πολιτικού Βαρόμετρου Φεβρουαρίου της Public Issue.

Συγκεκριμένα, τέσσερις στους 10 Ελληνες (40%) εκφράζουν σήμερα αρνητική γνώμη για το ευρώ, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2015, καθώς την επαύριο της πρώτης εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αρνητικών κρίσεων για το ευρώ προσέγγιζε μόνον το 20%, ενώ μετά την επανεκλογή του καταγράφηκε στο 32% (Οκτώβριος 2015). Στον ενάμιση χρόνο που έχει μεσολαβήσει η τάση αποστροφής στο ευρώ όχι μόνο δεν έχει ανακοπεί, αλλά κερδίζει καθημερινά έδαφος.

Αν και η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος (58%, έξι στους 10 ερωτώμενους) εξακολουθεί να διατηρεί θετική γνώμη για το ευρώ, το γεγονός αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με την κοινωνική αποδοχή που διέθετε το ευρώ το 2012, όταν το 81% των Ελλήνων εξέφραζε θετική γνώμη για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα…

«N.Y. Times»: «Να αλλάξει η συνταγή»

«Σώστε την Ελλάδα σώζοντας πρώτα την οικονομία της» έγραφαν χθες οι «New York Times» σε δημοσίευμά τους, που αναφέρει ότι «την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ξεμένει από μετρητά, οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν σε σκληρές περικοπές προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση».

Υστερα από μια δεκαετία αποτυχημένων πολιτικών στην Ελλάδα η εφημερίδα κρίνει ότι «Βερολίνο, Ευρωπαίοι εταίροι και ΔΝΤ πρέπει να δοκιμάσουν μια άλλη προσέγγιση για το ελληνικό ζήτημα, που θα θέτει ως προτεραιότητα την ανάκαμψη της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και την ενδυνάμωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Το δημοσίευμα τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι προτίθενται να απελευθερώσουν περαιτέρω οικονομική βοήθεια μόνο εάν πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018, τη στιγμή που το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και θα ήταν προτιμότερο το πλεόνασμα να διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ με παράλληλη δέσμευση των Ευρωπαίων για μείωση του δημόσιου χρέους.
«Το ΔΝΤ έχει δίκιο. Το να ζητάς τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα σε μια χώρα με ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,4% είναι σκληρό και αντιπαραγωγικό» σημειώνει η εφημερίδα.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα