Πόλεμος για τις τηλεάδειες!

Επιστολή Κυρ. Μητσοτάκη στο ΕΣΡ, με την οποία ζητεί να μη γίνει ο διαγωνισμός με τον νόμο του Νίκου Παππά 

Από τη
Μαρία Ανδρέου

Φουντώνει ο πόλεμος του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, για το οποίο, όπως φαίνεται, δεν θα βρεθεί άμεσα λύση, αν και η κυβέρνηση το έχει αναγάγει σε μείζον… τη στιγμή που η οικονομία της χώρας καταρρέει. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «επιθυμεί ασυδοσία στο τηλεοπτικό τοπίο», έπειτα από την επιστολή που έστειλε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ η Ν.Δ. απαντά «ότι μαθήματα συνταγματικότητας από την κυβέρνηση, που με έναν αντισυνταγματικό νόμο επιχείρησε να ελέγξει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, δεν δέχεται».

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς το ΕΣΡ, αναφέρει ότι η διαδικασία της αδειοδότησης δεν πρέπει να προχωρήσει με τον νόμο Παππά, καθώς εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκδόσεις αποφάσεων σε αιτήσεις ακυρώσεως, που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., πλήττουν τη συνταγματικότητα και άλλων διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου. Ως συνέπεια, «υπάρχει η περίπτωση να ανατραπούν εκ νέου τα αποτελέσματα μιας τυχόν νέας διαδικασίας για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών, πλήττοντας το κύρος της Αρχής».

Η πρόταση της αντιπολίτευσης

Ο κ. Μητσοτάκης επισυνάπτει στην επιστολή του πρόταση νόμου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Η επιστολή από τον πρόεδρο της Ν.Δ. εστάλη στο ΕΣΡ στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που άρχισε η ανεξάρτητη Ραδιοτηλεοπτική Αρχή, με αρχικό ερώτημα τον αριθμό των τηλεοπτικών σταθμών που πρέπει να εκπέμπουν.
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε αιχμηρά: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραποιεί την πραγματικότητα για να υπερασπιστεί τους καναλάρχες».

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε η αντίδραση της Πειραιώς: «Η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί με σεβασμό τη συνταγματική τάξη. Οσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί, οι πολίτες δεν ξεχνούν τον αποτυχημένο υπουργό – καναλάρχη των βοσκοτοπίων της Ιθάκης κ. Παππά. Τα καθεστωτικά σχέδια του κ. Παππά και των φίλων του δεν θα επιτρέψουμε, ως Νέα Δημοκρατία, να εξυπηρετηθούν σε βάρος του ΕΣΡ».

Πάντως, η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών «απειλείται» και από μια άλλη κατεύθυνση, καθώς τα μέλη του Συμβουλίου διαμαρτύρονται για μειώσεις στις απολαβές τους. Μάλιστα, χθες δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Διάσκεψη της Ολομέλειας του ΕΣΡ, ως μια πρώτη ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ρ. Μορώνης: «Απαράδεκτη η απόφαση»

Να σημειωθεί ότι όσα συμβαίνουν στο τηλεοπτικό τοπίο έχουν επηρεάσει πολύ τα μέλη του οργάνου. Στη διαμάχη μεταξύ Digea και Mega για το χρέος του τηλεοπτικού σταθμού που δεν καταβάλλεται και την απειλή του «μαύρου» παρενέβη χθες στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και ο αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης. Οπως είπε ο κ. Μορώνης, η απόφαση της Digea να τιμωρήσει με υποβάθμιση σήματος το κανάλι είναι «απόφαση αυτοδικίας και είναι απαράδεκτη».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ σημειώνει ότι η Αρχή δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με το Mega και υπογραμμίζει σχετικά: «Η Digea -με διαδικασία που δεν είναι αδιαμφισβήτητη- έχει αναλάβει τη διαχείριση του φάσματος που διατίθεται για τις εκπομπές της ιδιωτικής τηλεόρασης. Το γεγονός αυτό δεν της δίνει το δικαίωμα να αποφασίζει ποιος σταθμός μεταφέρεται και ποιος όχι και υπό ποιες συνθήκες. Οι αυτοδικίες, όποιας μορφής, είναι απαράδεκτες σε ευνομούμενο κράτος».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα