Ψεύτικο επεισόδιο στα Ιμια με «πτώση» ελικοπτέρου

Σε «διπλό ταμπλό» παίζουν το παιχνίδι της πρόκλησης οι Τούρκοι: Από τη μια έχουν βγάλει το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» στο βόρειο Αιγαίο και από την άλλη στήνουν συνεχώς επεισόδια στα Ιμια. Χθες έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν για πτώση ελικοπτέρου στις ελληνικές βραχονησίδες, κάτι που αποδείχθηκε μέρος της προπαγάνδας που καλλιεργούν το τελευταίο διάστημα.

Το ερευνητικό-ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» έχει αναλάβει να κάνει επίδειξη σημαίας της Τουρκίας στην περιοχή μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης, Λήμνου και Αγίου Ορους. Η περιοχή που έχουν δεσμεύσει με τη NAVTEX 244-17 αφορά έρευνες από τις 22 Φεβρουαρίου μέχρι… νεωτέρας. Εντός αυτής έκανε βόλτες χθες, με τα ελληνικά ραντάρ να παρακολουθούν τις κινήσεις του και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού να επιτηρεί από απόσταση. Από το ΓΕΕΘΑ, πάντως, σημειώνουν ότι δεν συνοδεύεται από πολεμικό πλοίο, και αυτό έχει τη δική του σημασία, αν και η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να πυροδοτηθεί ανά πάσα στιγμή. Το μείζον είναι να μη ρίξει άγκυρα για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στα Ιμια, οι Τούρκοι εξακολουθούν να έχουν παρουσία με σκάφη της ακτοφυλακής τους, αν και χθες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν υπήρξε κάποια παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων. Στην περιοχή βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού Σώματος, όπως και η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος». Σημειώνεται ότι Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησαν μέσα στην εβδομάδα δύο ασκήσεις, ενώ προγραμματίζεται να ξεκινήσει την Τρίτη και η ναυτική άσκηση «Ορμή», με την ανάπτυξη δυνάμεων ανορθόδοξου πολέμου, μεγάλων πλοίων, αλλά και υποβρυχίων.

Εκείνο που προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση είναι η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν «καίγεται» να περάσει την αλλαγή του πολιτεύματος και δεν θα διστάσει να ανεβάσει περισσότερο την ένταση στο Αιγαίο. Αυτό είπε ξεκάθαρα ο βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος MHP Γιουσούφ Χαλάτσογλου. «Εάν ο Τούρκος πρόεδρος θεωρήσει ότι χάνει το δημοψήφισμα, μπορεί να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα».

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο ήταν και το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε χθες στη Ν.Δ., παρουσία του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη και του αντιπροέδρου και τομεάρχη Αμυνας Αδωνη Γεωργιάδη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα