Η προβιοτική προστασία κατά των αλλεργιών

Μελέτη δείχνει τον συνδυασμό που δίνει λύση στο πρόβλημα

Η έλευση της άνοιξης συνοδεύεται για πολλούς ανθρώπους από την έναρξη των εποχικών αλλεργιών, με ενοχλητικό συνάχι και καταρροή. Σειρά ερευνών έχει δείξει ότι η εποχική αλλεργία συνδέεται επίσης με την εμφάνιση αϋπνιών, την αισθητή κάμψη της παραγωγικότητας στην εργασία (ή στο σχολείο για τα παιδιά), αλλά και με αύξηση του στρες.

Κάποιοι καταφεύγουν στα αντιισταμινικά, τα οποία όμως συχνά συνοδεύονται από ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως ξηροστομία και υπνηλία. Ομως, μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Florida, τεκμηριωμένη με πειραματικά δεδομένα που συνελέγησαν από τη συμμετοχή στις σχετικές δοκιμές 173 ατόμων, τα οποία πάσχουν από εποχικές αλλεργίες, υποστηρίζει ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η λήψη προβιοτικών, όχι οποιωνδήποτε, αλλά ενός συνδυασμού γαλακτοβάκιλλων και μπιφιδοβακτηρίων (στις ΗΠΑ ο συνδυασμός τους κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Kyo-Dophilus).

Οι ερευνητές υπό την καθηγήτρια διατροφολογίας Bobbi Langkamp-Henken χορήγησαν τυχαιοποιημένα στους μισούς από τους συμμετέχοντες συνδυασμό των δύο προβιοτικών, ενώ στους υπόλοιπους χορήγησαν ψευδοφάρμακο.

Ανάλυση DNA

Παρακολούθησαν στη συνέχεια για διάστημα οκτώ εβδομάδων τους συμμετέχοντες. Επίσης ανέλυσαν με εξέταση DNA δείγματα κοπράνων, στα οποία ήταν εμφανής η επίδραση που είχαν τα βακτήρια σε όσους είχαν λάβει τα προβιοτικά.
Οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει τα προβιοτικά βίωσαν αισθητή βελτίωση στην καθημερινότητά τους, έναντι αυτών στους οποίους είχε χορηγηθεί placebo. Το συνάχι τους κατεστάλη σχεδόν ολοκληρωτικά.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης τους, που δημοσιεύονται στο «American Journal of Clinical Nutrition», τα προβιοτικά αυτά διατηρούν υγιή τον μεταβολισμό, ενώ ενισχύουν και το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι δρουν αυξάνοντας το ποσοστό των Τα-κυττάρων του ανοσοποιητικού, που με τη σειρά τους βοηθούν τον οργανισμό να ανεχθεί τους αλλεργιογόνους παράγοντες και να μην αντιδράσει με συμπτώματα αλλεργίας.
Αυτό που πάντως τονίζει η Langkamp-Henken είναι ότι στην έρευνα συμμετείχαν μόνον άτομα που εκδηλώνουν ήπιας μορφής εποχική αλλεργία και όχι σοβαρότερα κλινικά περιστατικά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα