Δεν φάνηκε ακόμα «φως στο τούνελ» της διαπραγμάτευσης

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα κρίσιμα μέτωπα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, καθώς οι επικεφαλής των πιστωτών αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα από την Αθήνα, ώστε να συμμετάσχουν στο μεθαυριανό Euro Working Group (EWG).

Μέχρι αργά χθες το βράδυ η κυβέρνηση και οι τεχνοκράτες του κουαρτέτου κατέβαλλαν απεγνωσμένες προσπάθειες για μια πρώτη συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών (Staff Level Agreement), αν και δεν φαίνεται εύκολο να ξεπεραστούν σύντομα τα μεγάλα εμπόδια. Το μπρα ντε φερ, που θα συνεχιστεί σήμερα, επικεντρώνεται στο ύψος των πρόσθετων μέτρων και πρωτίστως στο πότε θα αρχίσουν οι περικοπές κύριων συντάξεων μέσω της σταδιακής κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα ψαλιδίσματος συντάξεων από το 2018 και η συζήτηση αφορά το αν θα επιβληθούν μειώσεις από το 2019 ή από το 2020. Οσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2016, που συζητήθηκαν στη βαριά σκιά της εκτίμησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για παράταση της ύφεσης την περυσινή χρονιά, το ΔΝΤ φάνηκε πως αποδέχτηκε χθες ότι η υπεραπόδοση στα έσοδα του 2016 έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στον προσδιορισμό του τελικού ύψους των πρόσθετων μέτρων.

Μετά την πεντάωρη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους υψηλόβαθμους εκπροσώπους των δανειστών στο «Χίλτον», ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε: «Είδαμε τους αριθμούς στα δημοσιονομικά, στις συντάξεις, πόσο πληρώνει το κράτος και στα φορολογικά πόσοι Ελληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος κ.ά. Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό είναι καλό».

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, «έγινε εκτενής συζήτηση στα θετικά μέτρα που θέλει να λάβει η κυβέρνηση στο σκέλος της φορολογίας και στο σκέλος των δαπανών και σε μέτρα με αναπτυξιακή και κοινωνική χροιά». Επιπλέον, η εν λόγω πηγή υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά εστιάζει σε μέτρα κοινωνικής πολιτικής, ενώ οι θεσμοί επιζητούν τα μέτρα να έχουν περισσότερο αναπτυξιακή χροιά.

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα