Μητσοτάκης: Η Ελλάδα να μην παρασυρθεί από τις τουρκικές προκλήσεις

Τα ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής με τις αναδυόμενες προκλήσεις σε Αιγαίο και Βαλκάνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πρέσβεις των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνάντηση, συμμετείχε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και υπογράμμισε ότι επηρεάζουν τις σχέσεις δύο χωρών – συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να διεξάγονται τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να αντιδράσει με τρόπο νηφάλιο, αλλά και αυστηρό. Να μην παρασυρθεί από την κλιμάκωση που φαίνεται να επιδιώκει η Άγκυρα» ανέφερε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την πρόσφατη άσκηση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Φαρμακονήσι.

Στην ανησυχία που προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις και η ένταση σε διάφορες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναφέρθηκε σε τοποθέτησή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.

Στο τραπέζι τέθηκε επίσης το ζήτημα των προκλήσεων και των προοπτικών που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συζήτηση για το ποιο πρέπει να είναι το μέλλον της Ευρώπης, μετά και τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και των τεσσάρων Ευρωπαίων ηγετών χθες στο Παρίσι.

«Δέσμευσή μας είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο κέντρο της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τους εαυτούς μας να μένουν πίσω. Πρέπει να μείνουμε στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Το μέλλον της Ευρώπης στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, στην κοινή δημοσιονομική πολιτική. Δεύτερον, στην δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και κοινωνικών παροχών στους πολίτες των κρατών – μελών. Τρίτον, το θέμα της ασφάλειας και φύλαξης των συνόρων της Ευρώπης. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης. Πρέπει να διαθέσουμε τα απαραίτητα κονδύλια ως Ευρώπης για να διαφυλάξουμε τα κοινά μας σύνορα».

Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ο στόχος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι κομβικός, ενώ ανέπτυξε πτυχές από το συνολικότερο αναπτυξιακό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την αδυναμία της να υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τόνισε ταυτόχρονα, όμως, ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης αναλογεί και στους πιστωτές της Ελλάδας, οι οποίοι συχνά προβάλλουν υπερβολικές απαιτήσεις.

«Δυστυχώς», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, «το πιθανότερο είναι ότι θα χάσουμε την ημερομηνία της 20ης Μαρτίου. Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει πριν ένα χρόνο. Όσο αργεί, αυξάνονται τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Κυβέρνηση και επιβαρύνεται η χώρα. Δημιουργεί, πάντως, προβληματισμό το γεγονός ότι οι πιστωτές ζητούν μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος. Στο μυαλό μας, οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις μετά το 2018 αποτελούν τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης».

Η συνάντηση με τους πρέσβεις των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντάσσεται στη συνολικότερη πρωτοβουλία ενημέρωσης φίλων, εταίρων και συμμάχων που έχει ξεκινήσει η Νέα Δημοκρατία για την τεταμένη κατάσταση στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι, την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα ΕξωτερικήςΠολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κυρία Φεντερίκα Μογκερίνι, τον γενικό γραμματέα του NATO κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα