«Αθώες» οι εισπρακτικές

Εισαγγελικό πόρισμα απαλλάσσει τις εταιρίες που πιέζουν ασφυκτικά οφειλέτες! Ερευνα εννέα ετών εντόπισε μόνο ένα πλημμέλημα

Ρεπορτάζ
Παναγιώτης Στάθης

Στη δίωξή τους για ένα τυπικό πλημμέλημα κατέληξε η πολύχρονη έρευνα για τις καταγγελίες σε βάρος των εισπρακτικών εταιριών στην Ελλάδα. Η εισαγγελέας κατέληξε ότι τα επίμονα τηλεφωνήματα και η φορτικότητα με την οποία διεκδικούν την πληρωμή των «κόκκινων» δόσεων δεν συνιστούν κακουργηματική εκβίαση των οφειλετών.

Εν ολίγοις, το εισαγγελικό πόρισμα της Ευγενίας Μαρούδα λέει ότι «καλώς χτυπάει το τηλέφωνο», αφού απαλλάσσει τις εισπρακτικές εταιρίες από τα κακουργήματα που είχαν καταγγείλει εκατοντάδες πολίτες αλλά και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, «δεν προκύπτει ότι οι εταιρίες επεδίωκαν παράνομο όφελος από την επικοινωνία τους με τους οφειλέτες, αλλά είχαν το δικαίωμα να ζητούν τα οφειλόμενα».

Βασικό ρόλο στην απαλλαγή τους έπαιξε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αναφέρει ότι, εφόσον είχαν συμβάσεις με τις τράπεζες, τότε νομίμως κατείχαν ονόματα, τηλέφωνα και προσωπικά στοιχεία οφειλετών. Ανάμεσα στα δικηγορικά γραφεία που ελέγχθηκαν ήταν και αυτό πρώην υπουργού που απαλλάχθηκε το 2013 με εισαγγελική διάταξη.
Επειτα από εννιά χρόνια ελέγχθηκαν συνολικά 29 εταιρίες και 17 δικηγορικά γραφεία.
Τελικά ασκήθηκε δίωξη σε 15 άτομα, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι και υπάλληλοι έξι εταιριών και δύο τραπεζών.

Οι συγκεκριμένες εταιρίες, που είναι θυγατρικές τραπεζών, διώκονται για τον τυπικό λόγο ότι δεν ήταν εγγεγραμμένες στο Μητρώο Καταναλωτών, συνεπώς δεν είχαν νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά στοιχεία των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι εισπρακτικές εταιρίες είχαν ανάρμοστη συμπεριφορά στους πολίτες, η οποία στοιχειοθετεί το πλημμέλημα της παράνομης βίας.
Ωστόσο, το αδίκημα διώκεται μόνο κατόπιν μήνυσης και γι’ αυτό κλήθηκαν περισσότεροι από 100 καταγγέλλοντες. Η πλειονότητα ωστόσο δεν θέλησε να καταθέσει μήνυση. Η Εισαγγελία Εφετών θα αποφασίσει εάν θα υιοθετήσει το πόρισμα, αρχειοθετώντας το συγκεκριμένο σκέλος της έρευνας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα