Συνταγματική αναθεώρηση μόνο με «φακέλωμα»!

Οι πολίτες μπορούν να συμμετάσχουν αν βγάλουν στη φόρα τον ΑΦΜ τους

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να ζήτησε την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ωστόσο δεν αποκάλυψε ότι προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος στον δημόσιο διάλογο είναι να φακελωθεί!
Και αυτό γιατί η πρόσβαση στην επίσημη ιστοσελίδα στην οποία μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους και να τοποθετηθούν επί συγκεκριμένων προτάσεων επιτρέπεται εφόσον προηγηθεί «ταυτοποίηση» του χρήστη με τους προσωπικούς κωδικούς του TAXISnet!

Αλλα στοιχεία

Το επόμενο βήμα του «φακελώματος» είναι η «παροχή εξουσιοδότησης για την προσπέλαση των στοιχείων, όπως ο ΑΦΜ, το φύλο, η ηλικία, η περιοχή (ταχυδρομικός κώδικας)», και η καταγραφή του χαρακτηρισμού «φυσικό» ή «νομικό πρόσωπο».
Αμέσως μετά ο χρήστης επιλέγει τη «θεματική ενότητα», δηλαδή τις διατάξεις του Συντάγματος για τις οποίες επιθυμεί να κάνει προτάσεις ή θεωρεί πως πρέπει να αλλάξουν, απαντώντας σε σχετικές προκαθορισμένες ερωτήσεις, ενώ δίνεται και η δυνατότητα εισαγωγής ενός μικρού, ελεύθερου κειμένου.
Η νέα κυβερνητική φιέστα έγινε μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, η οποία «προσγειώθηκε ανώμαλα» από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε νέο επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, ανοίγοντας παράλληλα μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι οι σχέσεις κράτους – Εκκλησίας, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του χαρακτήρισε την επιτροπή «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και τη θεσμική διαδικασία στη Βουλή και υποστήριξε ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο στην υπόθεση της αναθεώρησης όχι για να υπαγορεύσουν, αλλά γιατί η συμμετοχή τους «είναι η πιο άμεση, η πιο καθαρή και η πιο ουσιαστική συζήτηση για την ίδια τη δημοκρατία και το περιεχόμενό της». Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τους πολίτες, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην άποψη ότι «οι πολίτες έχουν πάντα δίκιο» και σε αυτήν που λέει ότι «πρέπει να λένε τη γνώμη τους μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια».

Μάλιστα, μετά τον όρο «μεταλιτότητα», ο πρωθυπουργός… εγκαινίασε και τη φράση «νέα μεταπολίτευση». «Ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι στοίχημα για την ποιότητα της δημοκρατίας, μια συζήτηση για θεσμική τομή, για τη νέα μεταπολίτευση, για το πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα μετά το 2021, οπότε είναι η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έθεσε ως χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του δημόσιου διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος το ερχόμενο καλοκαίρι.

Κερκόπορτα κατά της Ορθοδοξίας στις ερωτήσεις της διαβούλευσης

Βόμβα στα θεμέλια της σχέσης του Κράτους με την Εκκλησία επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με τις προτάσεις που καταθέτει για δημόσια διαβούλευση για τη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το ερωτηματολόγιο -με έντονο άρωμα αποχριστιανισμού-, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν μέσω της ιστοσελίδας syntagma-dialogos.gov.gr όσοι πολίτες επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαβούλευση, ανοίγει ακόμη και το θέμα της επικρατούσας θρησκείας, την οποία το Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζει ως τη «θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού». «Το Σύνταγμα θα πρέπει να ορίζει την επικρατούσα θρησκεία;» είναι ένα από τα ζητήματα που βάζει η κυβέρνηση στην αναθεώρηση, χωρίς ποτέ αυτό να έχει απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο και χωρίς ποτέ φυσικά να έχει θέσει κανείς υπό αμφισβήτηση ποια είναι η επικρατούσα θρησκεία στον τόπο μας.

Με τρόπο εξίσου «πονηρό» ζητά από τους πολίτες να απαντήσουν σε ποιον πρέπει να ανήκουν «η διδασκαλία και η γλώσσα των κειμένων θρησκευτικού περιεχομένου» και ποιος πρέπει να ασκεί τον «οικονομικό έλεγχο και τις οικονομικές υποχρεώσεις όλων των αναγνωρισμένων θρησκευτικών δογμάτων». Παράλληλα, θέτει και θέμα θρησκευτικού/πολιτικού όρκου, ανοίγοντας έτσι ένα συνολικό πεδίο αντιπαράθεσης με την Εκκλησία, που είναι άγνωστο ακόμη πώς θα αντιδράσει στις κυβερνητικές αυτές μεθοδεύσεις.

Η γκάμα των πεδίων προς αναθεώρηση είναι ευρεία και ενδεικτική των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου: Οι αρμοδιότητες και ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα ζητήματα που θα τίθενται σε δημοψήφισμα, η χρηματοδότηση των κομμάτων, η ποινική ευθύνη υπουργών και βουλευτών, η επιλογή των ανώτατων δικαστών, η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, το δικαίωμα στην απεργία, ο δημόσιος χαρακτήρας του ρεύματος και του νερού κ.ά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα