Κρίσιμη καμπή για τη διαπραγμάτευση

Το θρίλερ με τις επαφές Αχτσιόγλου και οι πληροφορίες για μίνι συμφωνία και «κλείδωμα» του εξωδικαστικού

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου
Αγγελική Μαρίνου

Aνοιχτά παρέμειναν έως αργά χθες το βράδυ όλα τα κρίσιμα μέτωπα μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών που αφορούν τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.
Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Euro Working Group, κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούσαν έως πολύ αργά να περάσουν προς τα έξω μια εικόνα συμφωνίας σε υποδεέστερα θέματα, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες κυβέρνηση και δανειστές επεδίωκαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε σειρά ζητημάτων.

Στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και συγκεκριμένα εάν αυτή θα αφορά το 1% (1,8 δισ. ευρώ) του ΑΕΠ που ζητούν οι δανειστές ή το 0,75% (1,3 δισ. ευρώ) του ΑΕΠ που επιδιώκει η κυβέρνηση.

H διαφορά

Στο κρίσιμο ραντεβού της υπουργού Εργασίας Eφης Αχτσιόγλου σημείο τριβής ήταν και ο χρόνος εφαρμογής των μειώσεων που θα προκύψουν από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Αν δηλαδή θα γίνουν σταδιακά από το 2020, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά, ή από το 2018 που ζητά το ΔΝΤ. Πάντως για τη χρονιά αυτή δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, οπότε ίσως η λύση δοθεί αυτόματα.

Στο «ψαλίδισμα» του αφορολόγητου ορίου από τα 8.636 ευρώ στα 5.900 ευρώ που επιδιώκει η κυβέρνηση ή στα 5.000 ευρώ που απαιτεί το ΔΝΤ.

Μάχη δόθηκε για το αν θα υπάρξει παράλληλη μείωση του πρώτου συντελεστή στη φορολογία εισοδήματος από το 22% στο 19%, όπως επίσης και για το αν θα υπάρξουν νέες μεταβολές στους συντελεστές του ΦΠΑ.
Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για μια συνολική συμφωνία, η οποία προχωρά βήμα βήμα, με ορόσημο το Eurogroup της 20ής Μαρτίου. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) θα είναι… μισή, καθώς είναι πιθανό να μην περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά μέτρα και τα «αντίμετρα» για την περίοδο από το 2019 και μετά.

Σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι πληροφορίες που έρχονται από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι γεφυρώθηκε η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών για το «κούρεμα» των παρακρατούμενων φόρων (ΦΠΑ και ΦΜΥ). «Κλειδί» αποτέλεσε ο επανυπολογισμός των προστίμων και των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
Κατά ορισμένες πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών ενδέχεται να αναχωρήσουν σήμερα, εν όψει της συνεδρίασης του Euro Working Group.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα