Τι είπε ο Τσίπρας στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για τον Σόιμπλε

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά συμμετείχαν στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής. Ο μεν πρωθυπουργός ως προσκεκλημένος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με τους οποίους η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει μία “προοδευτική συμμαχία” στην Ευρώπη, η δε κ.Γεννηματά ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η κ. Γεννηματά στην τοποθέτηση της, που ακολούθησε εκείνη του πρωθυπουργού, σχολίασε: “Είπε προηγουμένως ο κ. Τσίπρας ότι «δεν φταίει για όλα ο κ. Σόιμπλε» και είναι η πρώτη φορά που τον ακούω να το λέει αυτό.”

Το σχόλιο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την αντίδραση της κυβερνητικής πλευράς.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η φράση που αποδίδεται από τη Φώφη Γεννηματά στον πρωθυπουργό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγούσαν, άσκησε κριτική στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες για το ότι δεν διεκδικούν την πολιτική ηγεμονία και έχουν αφήσει το ΔΝΤ να αλωνίζει στην Ευρώπη και είπε: “Δε μπορεί να λέμε μόνο ότι φταίει ο Σόιμπλε. Αυτός κάνει τη δουλειά του, αλλά κάποιοι δεν αντιδρούν”.

Η κ.Γεννηματά αναλυτικότερα στην τοποθέτηση της είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει ξανά ελκυστική και για να συμβεί αυτό πρέπει πριν απ’ όλα να ανατραπούν οι συντηρητικές πολιτικές και να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας. Αφού σχολίασε την αναφορά του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, σημείωσε: “Όλοι γνωρίζουμε τις ευθύνες του κ. Σόιμπλε, αλλά οι πολίτες και ιδιαίτερα οι πολίτες στην Ελλάδα που ζουν 7 χρόνια σε βαθιά λιτότητα, χωρίς να έχουν αυτή τη στιγμή προοπτική εξόδου από την κρίση, περιμένουν να ακούσουν από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος για να παραμείνει κανείς στην Ευρωζώνη, σε αυτή την μεγάλη οικογένεια. Έχει να κάνει με την ανάπτυξη και την απασχόληση, γιατί αυτά πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα στην δική μας ατζέντα.”

Η κ.Γεννηματά ζήτησε επίσης κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα, κοινή μεταναστευτική πολιτική, με άλλα λόγια η ΕΕ να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πολιτικής Ένωσης και όχι μόνο μιας ενιαίας Εσωτερικής Αγοράς.

Έθεσε ερωτήματα για τη δυνατότητα συμμαχιών σε θέματα εθνικής ασφάλειας σε μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και εκτίμησε ότι συμμαχίες μόνο με τις χώρες του Νότου, έναντι ενός ισχυρού club των χωρών του Βορρά θα οδηγήσουν πιο γρήγορα στην αποσύνθεση της ΕΕ.

news247.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα