«Φρένο» στη μετάσταση καρκίνου

Φάρμακο για τον διαβήτη αναστέλλει την ανάπτυξη των νεοπλασιών 

Από την
Κατερίνα Στυλιανέα

Ενα φάρμακο που σήμερα συνταγογραφείται στην Ασία για την αντιμετώπιση του διαβήτη μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια επιθετική μορφή του λεγόμενου τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού (βασικοκυτταρικού τύπου), που αντιστοιχεί στο 15%-20% των συνολικών περιστατικών και ο οποίος εμφανίζει ταχείες μεταστάσεις στον εγκέφαλο και στους πνεύμονες, σύμφωνα με μια νέα ανακάλυψη Κινέζων επιστημόνων.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές του πανεπιστημίου Zhejiang της επαρχίας Hangzhou, στη σχετική δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Journal of Experimental Medicine», εστιάζοντας σε βασικοκυτταρικούς και τριπλά αρνητικούς καρκίνους του μαστού, διαπίστωσαν ότι ήταν εξαιρετικά αυξημένα τα επίπεδα (υπερέκφραση) του μεταβολικού ενζύμου AKR1B1, το οποίο, όπως υπογραμμίζουν, συνδέεται με τα αυξημένα ποσοστά μεταστάσεων αυτών των νεοπλασιών.

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας μιας διαδικασίας που ονομάζεται επιθηλιακή - μεσεγχυματική μετάβαση (EMT). Στη φάση του «προγράμματος ΕΜΤ» το AKR1B1 αυξάνει τα επίπεδα κυτταρικής μεταγραφής (Twist2), παράγοντας το λιπίδιο προσταγλαδίνη F2. Ετσι, τα καρκινικά κύτταρα γίνονται πιο κινητικά, αποκτούν ιδιότητες βλαστικών κυττάρων, με αποτέλεσμα να αντιστέκονται στις μέχρι σήμερα γνωστές θεραπείες αλλά και να πυροδοτούν την ανάπτυξη όγκων και σε άλλους ιστούς.

Τα βλαστικά κύτταρα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εν λόγω φάρμακο για τον διαβήτη μείωσε τα επίπεδα του AKR1B1 και εξασθένησε την ικανότητα των καρκινικών βλαστικών κυττάρων να πολλαπλασιάζονται και να δίνουν μεταστάσεις.
Τη διαπίστωσή τους επιβεβαίωσαν με πειράματα σε ποντίκια, στα οποία είχαν μεταμοσχεύσει ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα μαστού, βασικοκυτταρικού τύπου.
Εξουδετερώνοντας το ένζυμο AKR1B1 στα πειραματόζωα, πέτυχαν να αναστείλουν τόσο την ανάπτυξη όσο και τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων.