Εργαζόμενοι πληρώνονται με κάρτες Βουλγαρίας!

Καινούργιο κόλπο των εταιριών για να αποφύγουν φόρους και εισφορές

Από την
Αγγελική Μαρίνου

Προσλήψεις Ελλήνων εργαζομένων μέσω Βουλγαρίας και Κύπρου και πληρωμή τους με προπληρωμένες κάρτες εξωτερικού είναι η νέα «μόδα» στην εγχώρια αγορά εργασίας, που κάνει θραύση σε εταιρίες logistics, συμβούλων, πωλήσεων, διαδικτυακών υπηρεσιών και γενικότερα δραστηριοτήτων που απαιτούν εργασία εκτός γραφείου.
Δεκάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις ιδρύουν εταιρίες στη γείτονα για να γλιτώσουν τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά βάρη.

Στις εταιρίες αυτές προσλαμβάνουν Ελληνες εργαζομένους με έδρα το εξωτερικό, τους ανοίγουν λογαριασμούς μισθοδοσίας στη Βουλγαρία και τους απασχολούν στην Ελλάδα. Η μισθοδοσία έρχεται στη χώρα μας με prepaid cards, οι οποίες όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανάληψη μετρητών ή στις συναλλαγές με το Δημόσιο. Οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες δεν έχουν προηγούμενο στην εφευρετικότητα αλλά και στην παρανομία, ενώ, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, πάνω από 200.000 Ελληνες εργαζόμενοι αναγκάζονται να αποδεχθούν πληρωμές σε… είδος, υπό τον φόβο της απόλυσης.

Καταγγελίες

Απίστευτες καταγγελίες καταφθάνουν καθημερινά στα γραφεία της ΟΙΥΕ, όπου ιδιωτικοί υπάλληλοι απ’ όλη την Ελλάδα «καρφώνουν» τους εργοδότες τους, καθώς, αντί να τους καταβάλλουν μισθό, ως οφείλουν, τους πληρώνουν με κουπόνια, δωροεπιταγές και προπληρωμένες κάρτες μέσω Βουλγαρίας. Ολες αυτές οι περιπτώσεις είναι παράνομες, αφού ούτε πληρωμή μισθού σε είδος επιτρέπεται (παρά μόνο όταν πρόκειται για έξτρα παροχή) ούτε εργασία εντός της ελληνικής επικράτειας με πρόσληψη σε άλλη χώρα.

«Η αγορά εργασίας έχει μετατραπεί σε πραγματική ζούγκλα! Δεν επιρρίπτω ευθύνες στους επιθεωρητές εργασίας, οι οποίοι, δίχως “εργαλεία” και χωρίς ισχυρή πολιτική βούληση, προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μέχρι σήμερα κάποιοι στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παίζουν “κρυφτούλι” στα σοβαρά ζητήματα» επισημαίνει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

«Με λένε @@@@@ και εργάζομαι στην εταιρία τηλεφωνικής υποστήριξης πελατών της @@@@@. Εχω πιάσει δουλειά από τον Ιούνη του 2015 και με προσλάβανε ως part time τετραωρίτισσα. Δουλεύω όμως 6-8 ώρες την ημέρα, χωρίς διάλειμμα, και πληρώνομαι για 4. Τώρα τελευταία άρχισαν να δίνουν κάποια κουπόνια σούπερ μάρκετ» καταγγέλλει
εργαζόμενη στην ομοσπονδία.
Παρότι η ομοσπονδία έχει διαβιβάσει στο ΣΕΠΕ εδώ και ενάμιση μήνα τις καταγγελίες για τα κουπόνια, δεν έχει λάβει επίσημη απάντηση για το αν έχουν γίνει έλεγχοι και τι αποτέλεσμα είχαν. «Το επίσημο κράτος κάνει ότι δεν βλέπει γύρω του την αυθαιρεσία, ρίχνοντας την μπάλα στην εξέδρα» τονίζει ο κ. Καραγεωργόπουλος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα