«Χαστούκι» στα όνειρα του «σουλτάνου» να μπει στην Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στηνΤουρκία ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής, θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Εχοντας αφήσει τον «σουλτάνο» να αλωνίζει πολιτικά για καιρό, προκαλώντας με τα λεγόμενά του και βάλλοντας κατά πάντων, χθες οι Ευρωπαίοι επιχείρησαν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αγκυρα αναφορικά με τις ενταξιακές προσδοκίες της.

«Αν στην Τουρκία επανέλθει η θανατική ποινή, τότε αυτό θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων» δήλωνε στη συνέντευξή του στην «Bild» ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διαμηνύοντας μάλιστα προς τους Τούρκους ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τις Βρυξέλλες.

Η απάντηση Γιούνκερ αφορούσε βεβαίως τις νέες προκλήσεις Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του το Σάββατο στο Τσανάκαλε, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του δήλωνε ότι αναμένει από την τουρκική Εθνοσυνέλευση να εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
«Οι οικογένειες των μαρτύρων, οι οικογένειες των ηρώων μας δεν πρέπει να ανησυχούν. Πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο θα κάνει ό,τι πρέπει όσον αφορά τις αξιώσεις για τη θανατική ποινή μετά το δημοψήφισμα» τόνιζε ο «σουλτάνος». Συμπλήρωνε μάλιστα προκαλώντας ανοιχτά τους Ευρωπαίους: «Το τι θα πει ο Χανς ή ο Ζορζ δεν μας ενδιαφέρει. Τι θα πει ο λαός μου, τι θα πει ο νόμος, αυτό με ενδιαφέρει».

Για το ζήτημα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε. τοποθετήθηκε με δηλώσεις του στο περιοδικό «Der Spiegel» και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Είμαστε πιο μακριά από ποτέ από την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.» υπογράμμισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ενώ πρόσθεσε ότι είχε πάντα αμφιβολίες για το κατά πόσον η Τουρκία θα πρέπει να ενταχθεί στην Ε.Ε., δηλώνοντας πως τάσσεται απλώς υπέρ ενός καθεστώτος ενισχυμένης εταιρικής σχέσης ανάλογης με εκείνην που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη Βρετανία μετά το Βrexit.

Οσο για τις τουρκικές απειλές ότι η Αγκυρα θα αθετήσει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την Ε.Ε. για το Προσφυγικό; Ο Γιούνκερ εξήγησε ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να το κάνει», καθώς δεν έχει κανένα συμφέρον «οι συμμορίες των διακινητών και των εγκληματιών να ανακτήσουν τον έλεγχο των ακτών της».