ΤΟΛΜΑΕΙ Ο ΑΚΙΝΤΖΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΤΗΝ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟ;

Σε λίγες ημέρες θα καθίσουν για… φιλικό δείπνο στο ίδιο τραπέζι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.Το ραντεβού κλείστηκε από τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα για την προσεχή Κυριακή, 2 Απριλίου, στο «Λήδρα Πάλας». 

Οπως ανακοινώθηκε μάλιστα από τον ΟΗΕ, ο κ. Αϊντα «θα παραθέσει δείπνο για τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, την Κυριακή 2 Απριλίου». «Το δείπνο θα γίνει στο Λήδρα Πάλας εντός της νεκρής ζώνης» προστίθεται στην ανακοίνωση που, για να μην πληγώσει τους εισβολείς, εκδίδεται χωρίς να αναφέρεται στον κ. Αναστασιάδη με τον θεσμικό τίτλο του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και επειδή τον τελευταίο καιρό ο Ακιντζί έχει σηκώσει πολύ ψηλά τον αμανέ, καθώς βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με τον Ερντογάν και έχει ξεφύγει στις απαιτήσεις του, ήρθε η ώρα να του υπενθυμίσουμε κάτι που όφειλε να το έχει κάνει σύμπασα η ελληνοκυπριακή πλευρά. Και επειδή ο Μουσταφά κόπτεται για τον διάλογο και την ισονομία στην Κύπρο και άλλα τέτοια φαιδρά που δηλώνει κατά καιρούς, όπως η απαίτησή του να βγει από το πρόγραμμα των σχολείων της Κύπρου ο εορτασμός της επετείου του δημοψηφίσματος για την Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα, του λέμε και εμείς κάτι εν όψει του νέου γύρου (αν τον αφήσει ο «σουλτάνος» του).

Και αναφέρομαι σε κάτι πολύ απτό και συγκεκριμένο, που κάθε επισκέπτης στη Μεγαλόνησο το διαπιστώνει με το που πατά το πόδι του στο αεροδρόμιο. Και αναφέρομαι στο έκτρωμα που έχουν κατασκευάσει οι εισβολείς στον Πενταδάχτυλο με την ημισέληνο να δεσπόζει στο βουνό, για να θυμίζει σε όλους ποιος είναι αυτός που εισέβαλε στο νησί και το διαίρεσε.

Τι θα έλεγε ο κ. Ακιντζί, αν πράγματι θέλει να στείλει ένα άλλο μήνυμα, να ξεκινήσει από αυτό το απλό, που πληγώνει όλους τους Κυπρίους και προσβάλλει εκτός από το νησί και την αισθητική, την οικολογία και τον πολιτισμό εξαφανίζοντάς το εν μια νυκτί και μαζί με Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να φυτέψουν δένδρα εκεί που υπάρχει το έκτρωμα. Θεωρεί πράγματι ο ηγέτης των Κατεχομένων ότι βοηθά την ψυχική και την πραγματική ενότητα της Κύπρου αυτή η εικόνα ντροπής;

Ας το καταλάβει ότι πρέπει να κάνει και εκείνος το ελάχιστο ως ένδειξη σεβασμού. Να μη ζητά μόνο και να παίρνει από διαβατήρια μέχρι ό,τι άλλο σκεφθεί κανείς ως Κύπριος πολίτης από τη μια και από την άλλη να εξακολουθεί να στηρίζει τον διχασμό του νησιού.

Αυτά Μουσταφά μπέη. Διότι θέλει αρετή και τόλμη η ανεξαρτησία από τα αφεντικά της Αγκυρας. Λοιπόν, ιδού η ευκαιρία σου. Τι θα έλεγες, λοιπόν, την Κυριακή στο φανερό δείπνο που θα έχεις υπό τον γραμματέα του ΟΗΕ να κάνεις μια νέα αρχή; Για να δούμε τελικά στην πράξη πόσο ανεξάρτητος είσαι από τις εντολές του «σουλτάνου» και πόσο πιστεύεις ότι η Κύπρος μπορεί να ενωθεί.

Θα ζήταγα την απαίτηση να τη θέσει και ο επιτήδειος ουδέτερος του ΟΗΕ, αλλά ξέρω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν υπερβολικό για κάποιον που μπαντάρει διαχρονικά μονόπλευρα. Ετσι δεν είναι, κύριε Αϊντα;

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα