Θολώνουν τα νερά για ΔΕΗ μετά τις αντιδράσεις

Το «deal» με τους θεσμούς φαίνεται  να περιλαμβάνει και πώληση μονάδων

Οι σθεναρές αντιστάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η προαναγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων από τους συνδικαλιστές και η σφοδρή αντίδραση τοπικών παραγόντων της βόρειας Ελλάδας ανάγκασαν την κυβέρνηση να θολώσει περισσότερο τα νερά για την τύχη της ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή το σχέδιο που φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς περιλαμβάνει και πώληση μονάδων. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι θα μεταβιβαστούν σε ιδιώτες συγκεκριμένες μονάδες, με άγνωστο μοντέλο που δεν μοιάζει με αυτό της «μικρής ΔΕΗ».

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στηρίζει σθεναρά τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και σε καμία περίπτωση δεν προωθείται λύση που να μοιάζει με τη «μικρή ΔΕΗ», την οποία είχαν προωθήσει οι προκάτοχοί της. Υπενθυμίζεται ότι μέσω της «μικρής ΔΕΗ» επρόκειτο να πωληθεί πακέτο μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες μαζί με χαρτοφυλάκιο πελατών.

Η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ εξήγγειλε μεγάλο συλλαλητήριο στην Πτολεμαΐδα στις 7 Απριλίου, ενώ είναι πλέον καθημερινές οι δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες «θα κατέβουν οι διακόπτες». Ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης υπεραμύνθηκε, πάντως, του σχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», το οποίο, όπως είπε, θα συνεισέφερε 5 δισ. ευρώ στην οικονομία.

Χθες είχε προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με βουλευτές και τοπικούς παράγοντες. Ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε με τους τέσσερις βουλευτές της Κοζάνης Μ. Δημητριάδη, Θ. Μουμουλίδη, Ι. Θεοφύλακτο, Γ. Ντζιμάνη και τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις. Από τη Δευτέρα ο κ. Καρυπίδης έχει προαναγγείλει ότι «η περιφέρεια με τους πολίτες θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις», ενώ πρόσθεσε ότι τα στελέχη της Περιφέρειας δεν θα διστάσουν να παραιτηθούν από τις θέσεις που υπηρετούν «προκαλώντας θεσμική κρίση».

Ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Σγουρίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι και εταιρίες του Δημοσίου θα μπορούν να αγοράσουν τις μονάδες της ΔΕΗ που θα πωληθούν. Σε χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα γίνει με δημοπρασία και όχι με ξεπούλημα, και χωρίς επιβάρυνση της κοινωνίας με πιθανή τροποποίηση του κόστους παραγωγής».

Ο ίδιος είπε «μας έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα η ανακοίνωση του προγράμματος ενέργειας της Ν.Δ.» επειδή «είναι πιο επιθετικό και από αυτό των δανειστών. (…) Ενώ η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει ο ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 51% να μείνει στο Δημόσιο, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι η Ν.Δ. (συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ) προτείνει την πώληση των δικτύων κατά 66%».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα