Πέρασε με 187 «ναι» η εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία

Πυρά Τσίπρα για «Ντυνάν», ΚΕΕΛΠΝΟ και τα… στοιχήματα του Κυρ. Μητσοτάκη

Ρεπορτάζ
Δημήτρης Αλειφερόπουλος

Ο κύβος ερρίφθη για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα σκάνδαλα στην Υγεία, με την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για έρευνα την περίοδο από το 1997 έως το 2014 να υπερψηφίζεται με 187 ψήφους υπέρ στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ η πρόταση της Ν.Δ. συγκέντρωσε 107 ψήφους. «Παρών» ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και Ενωση Κεντρώων, ενώ «ναι» και στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. αλλά και σε εκείνη της Ν.Δ. (για συμπερίληψη των ετών 1996, 2015 και 2016) ψήφισαν το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι.

«Η αξιολόγηση κλείνει με συνολική συμφωνία αλλά και με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα στις 9.00 το πρωί συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο για να ενημερώσει αναλυτικά για τη συμφωνία. Εξαπολύοντας, δε, προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «κατανοώ το vertigo που βρίσκεται η αντιπολίτευση μετά τη Μάλτα, θα είμαι επιεικής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν βρίσκεται στη Βουλή αυτή τη στιγμή». Εξάλλου ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης φέρεται σαν τον τζογαδόρο που όλο χάνει.

Εχει βάλει όλα του τα λεφτά στην καταστροφή, αλλά αυτή δεν έρχεται» και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη τόνισε ότι «οι πληροφορίες σας για μη κλείσιμο της αξιολόγησης είναι λανθασμένες». Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και πως «η Ν.Δ. θα τις χάσει, γιατί απλώς κουράζει τους πολίτες». Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Γιατί καταψηφίζετε τα θετικά μέτρα, όπως η μείωση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις; Θα καταψηφίσετε δωρεάν παιδικούς σταθμούς, επίδομα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί;»

Για το «Ντυνάν» διερωτήθηκε σε ποια χώρα ένα δημόσιο νοσοκομείο θα πέρναγε σε χέρια ιδιώτη με σβησμένα χρέη και επέρριψε στην κυβέρνηση Σαμαρά πως έδωσε σε ιδιώτες εν μια νυκτί μία «ατμομηχανή κέρδους, έχοντας μάλιστα σβήσει όλα τα χρέη του νοσοκομείου!».
Αναφερόμενος στο θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ επισήμανε ότι επί 20 χρόνια χρηματοδοτείται από το Δημόσιο χωρίς να είναι υποχρεωμένο να εμφανίζει στοιχεία και σχολίασε ότι «έρχονται απέξω πληροφορίες για τη Novartis και τη Siemens».
Κύκλοι της Ν.Δ. σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού ανέφεραν πως «όποιος είδε και άκουσε τον κ. Τσίπρα σήμερα κατάλαβε γιατί ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι σε αποδρομή».

Βόμβες από Καμμένο για σχέσεις του Σημίτη με τη ΝΔ

Για «συμφωνία σιωπής» της ιταλικής μαφίας, γνωστής ως «ομερτά», κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ο Πάνος Καμμένος μιλώντας στη συζήτηση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.

Μάλιστα στο κάδρο των διαχρονικών ευθυνών έβαλε και τον Κώστα Σημίτη κάνοντας λόγο για «συμμορία Σημίτη που στηρίζει τη Ν.Δ.». «Από το μαύρο χρήμα στον χώρο της Υγείας στήθηκε το κράτος της διαπλοκής. Εχουμε υποχρέωση να ανοίξουμε την Εξεταστική Επιτροπή» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ζητώντας να ανοίξουν λογαριασμοί γιατρών και να διερευνηθούν οι υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, των media shop και του «Ερρίκος Ντυνάν». Από το βήμα της Βουλής απέρριψε και το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για προσφυγή στις κάλπες: «Δεν θα κάνουμε πίσω, τη χάρη των εκλογών δεν θα σας την κάνουμε. Πρώτα θα τελειώσουν η Εξεταστική και η Προανακριτική, θα αποδοθούν ευθύνες και μέχρι να έλθουν μέρες ευημερίας για τον ελληνικό λαό μην ελπίζετε να πέσει αυτή η κυβέρνηση».

Από τα πυρά του Πάνου Καμμένου δεν ξέφυγε και η Ντόρα Μπακογιάννη, με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. να υπενθυμίζει ότι, όταν ήταν πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας (2011), είχε ζητήσει με επερώτησή της εξεταστική για την Υγεία για την περίοδο 2001-2011. Μάλιστα ο Καμμένος διάβασε δημοσίευμα εκείνης της περιόδου το οποίο ερμήνευε την κίνηση της κυρίας Μπακογιάννη ως «προειδοποίηση» προς τον Δ. Αβραμόπουλο και τον Ν. Κακλαμάνη.

«Το “μήνυμα” αυτό αφορούσε τη Siemens» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, για να προσθέσει με νόημα: «Η πεμπτουσία των όσων γίνονταν ήταν “πάμε να τα βρούμε, για να μην ανοίξει μύτη”». Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν», ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. ανέφερε ότι μετά την προφυλάκιση του Ανδρέα Μαρτίνη «άρχισαν να ανοίγουν στόματα».

Για βατερλό στη Μάλτα μίλησε ο Κυριάκος που ζήτησε (ξανά) εκλογές

Με την ομιλία του στη Βουλή, επ’ αφορμή της Εξεταστικής για την Υγεία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε την αντιπολιτευτική στρατηγική του και
επανέφερε στην πρώτη γραμμή το αίτημα για εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Το αίτημα για εκλογές δεν συνδέεται με την αξιολόγηση. Και να κλείσει η αξιολόγηση, που είναι και το πιθανότερο, η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται… Για να υπάρξει ελπίδα, πρέπει να έλθει η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν, μια πολιτική αλλαγή που θα φέρει στην εξουσία τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να βγάλουν τη χώρα από την κρίση».

«Θλιβερή»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποδόμησε την προπαγανδιστική τακτική του Μαξίμου σε σχέση με τη πρόσφατη συμφωνία της Μάλτας: «Η συμφωνία, εκτός από άτακτη υποχώρηση, συνιστά το βατερλό μιας θλιβερής διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει τη διαπραγμάτευση σαν θρίαμβο, ενώ κάποιοι μίλησαν για τέλος της λιτότητας».

Συμπλήρωσε ότι τα μέτρα είναι οδυνηρά για όλους τους Ελληνες, και περισσότερο για τους ασθενέστερους, και παραβιάζουν κάθε κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, η καθυστέρηση είχε τεράστιο κόστος για την οικονομία και την κοινωνία, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για τα χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της. «Ζητούσατε ρύθμιση για το χρέος δίχως μέτρα και πήρατε μέτρα δίχως ρύθμιση του χρέους, φέρατε τέταρτο Μνημόνιο δίχως χρήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Οσο για την Εξεταστική, ζήτησε να περιληφθεί στη διερεύνηση και το 1996 και η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ. «Τα πράγματα είναι απλά: Αρτο η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει και αντί θεαμάτων προσφέρει εξεταστικές επιτροπές…» ανέφερε και διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν συμπεριλαμβάνει το 1996.
«Δεν το κάνετε γιατί τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας ήταν ο νυν υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής» είπε.

«Σκληρό ροκ» στη νέα κόντρα Γεωργιάδη – Πολάκη

Σε ιδιαίτερα οξείς τόνους συνεχίστηκε στο Κοινοβούλιο η «βεντέτα» -όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης- μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Αδωνη Γεωργιάδη.

Με αφορμή αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στη σύζυγο του αντιπροέδρου της Ν.Δ. και ένα χειρόγραφο σημείωμα το οποίο, όπως είπε ο υπουργός, ήταν της κυρίας Μανωλίδου, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Υπήρχε μια Μανωλίδου που ήταν επικεφαλής των προσλήψεων στο ΕΚΕΠΥ και την μπέρδεψες με τη γυναίκα μου! Ούτε αυτό δεν ήξερες και δεν της έχεις ζητήσει ακόμα συγγνώμη». Αναφερόμενος στους διορισμούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ, προκάλεσε τον υπουργό να καταθέσει «την απάντηση υπηρεσίας ΚΕΕΛΠΝΟ για αυτούς τους δήθεν 23 διορισμούς που έκανα».

Νωρίτερα, ο κ. Πολάκης χαρακτήρισε το ΚΕΕΛΠΝΟ «μαυσωλείο της διαφθοράς», ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε και πάλι στον κ. Γεωργιάδη αλλά και στον Ανδρέα Λοβέρδο, λέγοντας ότι «τόσα και άλλα τόσα θα βγουν από την επιτροπή και ο ελληνικός λαός να ξέρει ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν την έχουν στο χέρι και θα τιμωρηθούν αυτοί που πρέπει και θα δοθεί κάθε δυνατότητα να βρεθεί η διαδρομή του χρήματος μέσα από λογαριασμούς. Κάποιοι να κοιμούνται ανήσυχοι».

Ο κ. Γεωργιάδης έλαβε τον λόγο επί προσωπικού, απαντώντας σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ότι «προφανώς δεν μοιάζουμε, δεν ήξερα ότι πρέπει να αφήσω μούσι και να μη φοράω γραβάτα», για να συμπληρώσει ότι «η Ν.Δ. λέει να ελεγχθούν όλα. Αντιθέτως, στο δικό μας ερώτημα να ελεγχθεί αυτό που είπε ο κ. Κουρουμπλής, ότι στις 20/08 του 2015 έλεγξε ο κ. Καρόνε το δελτίο τιμών που δεν βγήκε ποτέ, αυτό να μην ελεγχθεί; Αυτό στέλνει φυλακή τον Ξανθό». 

Στο σημείο εκείνο σηκώθηκε οργισμένος από το υπουργικό έδρανο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, φωνάζοντας στον κ. Γεωργιάδη «πάψε πια, σίχαμα»!

Σκάρλετ και Γεωργία

Μέχρι και η… Γεωργία Βασιλειάδου είχε την τιμητική της χθες στη Βουλή. Ο Νίκος Δένδιας θυμήθηκε τη δήλωση του κ. Τσακαλώτου για τη Σκάρλετ Γιόχανσον και -με διάθεση για χιούμορ- απάντησε στον υπουργό Οικονομικών λέγοντας: «Ο κ. υπουργός φαντάζομαι θέλησε ως αμοιβή της εξαιρετικής εργασίας την οποία παρέχει διαπραγματευόμενος, αν θυμάμαι καλά, συνάντηση για κοκτέιλ με τη Σκάρλετ Γιόχανσον. Λοιπόν, έτσι που τα πάτε και η μακαρίτισσα η Γεωργία Βασιλειάδου πολλλή σας πέφτει».

H σκανδαλολογία χρησιμοποιείται ως «αντίμετρο» της κυβέρνησης υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά, ζητώντας από τον πρωθυπουργό τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία από το 2001, οπότε η χώρα μπήκε στο ευρώ, έως σήμερα. «Εμείς ψηφίσαμε όλες τις εξεταστικές επιτροπές γιατί έχουμε ως θέση αρχής τη διαφάνεια για τους πάντες και τα πάντα» είπε η κυρία Γεννηματά. 

Μια «Φάρμα» στη Βουλή

Το γνωστό βιβλίο του Τζορτζ Οργουελ επικαλέστηκε ο Νίκος Δένδιας. θέλοντας να πει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες ισότιμα. «Στη “Φάρμα των ζώων” «κάποια ζώα είναι… πιο ίσα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ο πρωθυπουργός «σήκωσε το γάντι» και αρχίζοντας την ομιλία του απευθύνθηκε στον κ. Δένδια. «Ο ζωολογικός κήπος δεν είναι εδώ, είναι παραδίπλα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι κάποια ζητήματα πλέον «δεν είναι καν θέμα ιατρικής, αλλά είναι κτηνιατρικής».

«Τo πολιτικό σύστημα δεν ήθελε και δεν θέλει να κάνει τομές στον χώρο της Υγείας» υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ μια προσωπική αναφορά του προς τον πρώην υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή προκάλεσε αντιδράσεις. «Ο κ. Κουρουμπλής είναι αυτός που ενώνει, που δίνει τη συνέχεια σε όσα συμβαίνουν στον χώρο της Υγείας» είπε ο κ. Θεοδωράκης, και συμπλήρωσε ότι η μοναδική περίπτωση που ο ίδιος εξαιρεί όλα αυτά τα χρόνια είναι ο Παρασκευάς Αυγερινός.

Ο χρησμός για τα γέλια

Την ελληνική μυθολογία «επιστράτευσε» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς σε μια αλληγορία για τη Νέα Δημοκρατία: «Ο μάντης Κάλχας είχε φυτέψει ένα αμπέλι. Κάποιος άλλος ντόπιος προφήτης τού έλεγε ότι δεν θα προλάβει να πιει το κρασί του αμπελιού του. Ο Κάλχας τον ειρωνεύτηκε. Την ώρα που σήκωνε το κύπελλο για να πιει το κρασί που έβγαλε το αμπέλι, ο προφήτης τού υπενθύμισε ότι δεν θα το δοκίμαζε τελικά. Ο Κάλχας άρχισε να γελάει τόσο δυνατά, ώστε σε λίγο έσκασε από τα γέλια. Αυτή είναι η μοίρα σας!» είπε ο κ. Μαντάς. 

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα