«Εμβολιασμός» κατά του AIDS

Η ενίσχυση κυττάρων σε σημεία «κλειδιά» βάζει φρένο τώρα στην εξάπλωση του HIV

Από την
Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Νέα, εξαιρετικά στοχευμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του HIV ανοίγει τον δρόμο για την αποτελεσματική καταπολέμηση της νόσου, καθώς Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να «εμβολιάσουν» μεμονωμένα κύτταρα του οργανισμού απέναντι στον ιό, εμποδίζοντάς τον έτσι να εισβάλει στο ανθρώπινο σώμα.

Ερευνητές του Scripps Research Institute (TSRI) του Σαν Ντιέγκο προσκόλλησαν αντισώματα που καταπολεμούν τον HIV σε ανοσοκύτταρα, δημιουργώντας έτσι έναν πληθυσμό κυττάρων ανθεκτικό στον ιό, στα σημεία εισόδου του HIV στον οργανισμό. Οπως διαπίστωσαν, με τα αντισώματα να μονοπωλούν το σημείο εισόδου CD4 ο ιός δεν κατάφερε να περάσει και να εξαπλωθεί. Παράλληλα, τα κύτταρα στα οποία δεν παρείχαν προστασία τα αντισώματα πέθαιναν, αφήνοντας τα προστατευμένα κύτταρα να επιζήσουν και να πολλαπλασιαστούν.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να συνεργαστούν με το City of Hope’s Center for Gene Therapy της Καλιφόρνιας προκειμένου να εκτιμηθούν η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της νέας θεραπείας, όπως ορίζεται από τις Αρχές, πριν δοκιμαστεί σε ασθενείς. «Πρόκειται ουσιαστικά για μια μορφή κυτταρικού εμβολιασμού» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Richard Lerner, ενώ ο ερευνητής Jia Xie τονίζει ότι η μέθοδος προσφέρει μακροχρόνια προστασία. Μελλοντικά, θα επιχειρήσουν να δοκιμάσουν την ίδια προσέγγιση και σε άλλους κυτταρικούς υποδοχείς της νόσου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η νέα τεχνική προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των συμβατικών θεραπειών αντιμετώπισης του ιού, στις οποίες τα αντισώματα κινούνται ελεύθερα στο αίμα σε σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις. Επιβεβαιώνουν, επίσης, ότι είναι πιο αποτελεσματική και από τη μέθοδο των διαλυτών αντισωμάτων, που δοκιμάστηκε πειραματικά από την International Aids Vaccine Initiative. Απώτερος σκοπός τους είναι ο έλεγχος του ιού σε ασθενείς με AIDS χωρίς την ανάγκη άλλων φαρμάκων.

Ο ιός HIV, ο οποίος μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών, επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και συγκεκριμένα στα ανοσοκύτταρα CD4. Με την πάροδο του χρόνου τα καταστρέφει, αφήνοντας τον οργανισμό εκτεθειμένο στη νόσο και σε άλλες μολύνσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα