Έως τις 30 Ιουνίου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Έως και τις 30 Ιουνίου 2017 θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση για τα εισοδήματα του 2016 τα φυσικά πρόσωπα στο Taxisnet, το οποίο άνοιξε στις αρχές Απριλίου. Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις παρατηρούνται αρκετές αλλαγές, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως στο νέο έντυπο Ε1 περιλαμβάνονται φέτος 14 δομικές αλλαγές. Την ίδια ώρα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να αποφύγουν «παγίδες», που μπορεί να τους κοστίσουν ακριβά.

Μία από τις βασικές αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι η υποχρέωση αναγραφής του IBAN τραπεζικού λογαριασμού, τόσο για τον σύζυγο όσο και για τη σύζυγο (ή για τα μέρη του Συμφώνου Συμβίωσης) για λόγους συμψηφισμών.

Επιπλέον, στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος θα πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας, θα εμφανίζεται μήνυμα στην οθόνη του κατά τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης ώστε να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες διορθώσεις.

Προς αποφυγή λαθών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε έναν χρήσιμο αναλυτικό οδηγό για τους φορολογουμένους, προκειμένου να συμπληρώσουν τη φετινή τους δήλωση σωστά.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε

• Σύζυγοι: Οι σύζυγοι υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, εκτός και αν έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
• Σύμφωνο συμβίωσης: Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στην περίπτωση που ενημερώσουν την Εφορία τους, δύνανται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους.
• Δηλώσεις αποβιωσάντων: Υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ εμπρόθεσμα έως 31/12/2017.
• Ε3 για ανήλικο τέκνο: Σε περίπτωση υποβολής εντύπου Ε3 για ανήλικο τέκνο, του οποίου τα εισοδήματα φορολογούνται στο όνομα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα, η δήλωση θα υποβάλλεται σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ.
• Ηλεκτρονική υποβολή εντύπων: θα πρέπει πρώτα να καταχωρίζονται τα έντυπα Ε2 και Ε3, όταν απαιτούνται και κατόπιν η δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1). Η σειρά καταχώρισης των Ε2 και Ε3 επιλέγεται από τον φορολογούμενο.
• ΑΜΚΑ: Αναγράφεται υποχρεωτικά και του υπόχρεου και της συζύγου, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται σε απόκτησή του. Εξαιρούνται και οι υπόχρεοι, οι οποίοι, για λόγους που άπτονται ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων, δεν επιθυμούν να αποκτήσουν ΑΜΚΑ, ούτε για τους ίδιους ούτε για τα εξαρτώμενα μέλη τους, καθώς και οι υπάλληλοι της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου.
• ΑΦΜ: Η αναγραφή είναι υποχρεωτική για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών και προαιρετική για τα μικρότερα.
• Εξαρτώμενα τέκνα: Θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ ή τα 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.
• Εισοδήματα: Είναι υποχρεωτική η αναγραφή όλων των εισοδημάτων των υπόχρεων, ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και των απαλλασσόμενων από τον φόρο εισοδημάτων. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος. Για ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων (όπως από μισθωτές υπηρεσίες, συντάξεις κ.λπ.) τα ποσά είναι προσυμπληρωμένα, όπως και οι παρακρατηθέντες φόροι στους αντίστοιχους κωδικούς των πινάκων της δήλωσης. Προσυμπληρωμένα είναι και άλλα στοιχεία της δήλωσης (π.χ. δάνεια).
• Φοιτητές. Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), εφόσον αποκτούν εισόδημα, ακόμα και εάν αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη.
• Αποδείξεις: Διατηρείται ο κωδικός 049 στο Ε1, αλλά είναι απενεργοποιημένος. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες δικαιούνται την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών χωρίς να υποχρεούνται να εμφανίσουν δαπάνες με αποδείξεις.
• Ανείσπρακτα ενοίκια: Ο ιδιοκτήτης μπορεί να τα δηλώσει φέτος σε ξεχωριστό κωδικό και στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1. Στο Ε2 στη στήλη 16 της πρώτης σελίδας, και στο Ε1 στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2 στην 3η σελίδα. Για να μη φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά, θα πρέπει έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης, να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων).

«Σαρωτικές» αλλαγές στο έντυπο Ε1 – Στο στόχαστρο τα παντρεμένα ζευγάρια

Ούτε μια, ούτε δύο αλλά 14 δομικές αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στις σημαντικότερες συμπεριλαμβάνονται αυτές που αφορούν ζευγάρια τα οποία έχουν διαφορετική φορολογική έδρα. Στις περιπτώσεις αυτές η εκκαθάριση των εισοδημάτων τους θα γίνει ξεχωριστά για τον καθένα, δηλαδή θα εκδοθεί διαφορετικό εκκαθαριστικό σημείωμα για τον υπόχρεο και τη σύζυγο.

Αναλυτικά οι αλλαγές είναι οι εξής:

• Συνενώθηκαν η διεύθυνση κατοικίας με τη διεύθυνση επαγγέλματος και υπάρχει πλέον μία φόρμα.
• Νέος κωδικός 320: Συμπληρώνεται στην περίπτωση που η σύζυγος ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης είναι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής.
• Νέος κωδικός 021-022: Συμπληρώνεται από όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.
• Νέος κωδικός 037-038: Συμπληρώνεται από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.
• Νέος κωδικός 011-012: Αφορά βουλευτές και ευρωβουλευτές που διαθέτουν ποσά της αποζημίωσης ή των συντάξεων στα κόμματα ή σε συνασπισμούς κομμάτων.
• Καταργήθηκε ο κωδικός 007-008: Τον συμπλήρωναν όσοι κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, καθώς καταργήθηκαν οι φορολογικές εκπτώσεις που είχαν.
• Καταργήθηκε ο κωδικός 011-012: Αφορούσε όσους επιβαρύνονταν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 8% επί του συνολικού εισοδήματος (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βουλευτές, υπουργοί, γενικοί γραμματείς).
• Νέος κωδικός 395-396: Δηλώνεται το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων που καταβάλλονται από αλλοδαπούς φορείς χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
• Κωδικός 111-112: Στον κωδικό αυτό οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν το ακαθάριστο εισόδημα από υπεκμίσθωση ακινήτων.
• Νέος κωδικός 115-116: Θα συμπληρωθεί από τους φορολογουμένους που το 2016 απέκτησαν εισόδημα από υπεκμίσθωση γαιών.
• Κωδικός 661-662: Ο κωδικός αυτός αφορά όσους εισέπραξαν επιδόματα ανεργίας.
• Νέος κωδικός 421-422: Στον κωδικό αυτόν θα συμπληρωθούν τα ενοίκια που καταβάλλονται σε ιερές μονές Αγίου Ορους.
• Νέος κωδικός 055-056: Ο κωδικός αυτός αφορά όσους χρηματοδότησαν το 2016 πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό.
• Νέος κωδικός 057-058: Θα συμπληρωθεί από όσους έχουν χρηματοδοτήσει υποψήφιο ή/και αιρετό αντιπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην περίπτωση αυτή, η ιδιωτική χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογουμένου.

Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν έξτρα «χαράτσι»

«Παγίδα» υπερφορολόγησης για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2016 πλήρωσαν χρηματικά ποσά για να εξοφλήσουν δάνεια και πιστωτικές κάρτες, κρύβουν οι νέες διατάξεις του άρθρου 112 του ν. 4387/2016 με τις οποίες επήλθαν ριζικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Σύμφωνα με μία από τις αλλαγές αυτές, η οποία ισχύει για τα εισοδήματα του 2016, το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο θα λαμβάνεται πλέον υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης προσδιορίζεται όχι μόνο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης του άρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), όπως γινόταν μέχρι πέρυσι, αλλά και με βάση τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του άρθρου 32 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος).

Έτσι, φέτος κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν για τα εισοδήματα του 2016, για να βρεθεί η βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα συγκρίνεται το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα από όλες ανεξαιρέτως τις πηγές, το οποίο δηλώνει κάθε φορολογούμενος, όχι με το ποσό τεκμαρτού εισοδήματος που προσδιορίζεται μόνο από τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά με το ακόμη μεγαλύτερο ποσό τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο προκύπτει από το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης και των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το άρθρο 32 του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, στα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του συνολικού τεκμαρτού εισοδήματος προκειμένου να επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και τα ποσά που κατέβαλε κάθε φορολογούμενος κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους για να αποπληρώσει δόσεις από στεγαστικά, καταναλωτικά, προσωπικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Συνεπώς, το συνολικό ποσό τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο θα συγκρίνεται με το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα κάθε φορολογούμενου που εξόφλησε δάνεια και κάρτες εντός του 2016, ώστε να βρεθεί η βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, θα είναι φέτος «φουσκωμένο», καθώς θα συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό για πρώτη φορά και τα ποσά των δαπανών εξόφλησης δανείων και καρτών.

Το αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα είναι να πληθύνουν φέτος σημαντικά οι περιπτώσεις φορολογουμένων που, λόγω πληρωμής σημαντικού ύψους ποσών για την εξόφληση δανείων και καρτών εντός του 2016, θα επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης επί των «φουσκωμένων» τεκμαρτών εισοδημάτων τους κι όχι επί των πολύ πιο χαμηλών πραγματικών που θα έχουν δηλώσει! Στην ουσία, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που πλήρωσαν πέρυσι ποσά για να εξοφλήσουν δάνεια και πιστωτικές κάρτες θα δουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών τους δηλώσεων να εκτινάσσεται στα ύψη, λόγω του υπολογισμού της επί σημαντικά αυξημένων ποσών τεκμαρτού εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι, εκτός από τη σημαντική αλλαγή στη βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που περιγράψαμε παραπάνω, το άρθρο 112 του ν. 4387/2016 προβλέπει κι άλλες αλλαγές στον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς, που αξίζει να τις θυμίσουμε, ώστε να υπάρχει μια πιο πλήρης εικόνα για τους φορολογούμενους.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα