Το Δημοκρίτειο στα φεγγάρια του Δία

Τα φτερά του για το Διάστημα ανοίγει και πάλι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μετά την επιτυχημένη αποστολή μικροδορυφόρου μόλις προχθές από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στις ΗΠΑ. Το πανεπιστήμιο πέτυχε νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), με στόχο τη μελέτη των παγωμένων φεγγαριών του Δία.

«Την Τρίτη εκτοξεύτηκε επιτυχώς ο πύραυλος "Atlas", πάνω στον οποίο βρίσκονταν 28 δορυφόροι, μεταξύ των οποίων ο DUTHSat του Δημοκριτείου και ο δορυφόρος UPSat του Πανεπιστημίου Πατρών» σημείωσε ο Θεόδωρος Σαρρής, καθηγητής στο Δημοκρίτειο.
Ο ελληνικός δορυφόρος θα μελετήσει το επονομαζόμενο «πλάσμα» της σκορπισμένης ηλεκτρικά φορτισμένης ύλης στη θερμόσφαιρά της.

Αναμένεται να μεταφερθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το ερχόμενο Σάββατο, μεταξύ 11.30 και 13.30.

Οπως αποκάλυψε ο κ. Σαρρής, το Δημοκρίτειο ήδη συμμετέχει ενεργά σε μεγάλης έκτασης διαστημικό πρόγραμμα της ΕSA. Πρόκειται για συνεργασία με το πρόγραμμα JUpiter ICy moons Explorer, μέρος της αποστολής «Cosmic Vision 2015-2025», αποστολή που προγραμματίζεται για την περίοδο 2022-2030 με στόχο να μελετηθούν τα παγωμένα φεγγάρια του Δία.