Οι δανειστές έγραψαν τη συμφωνία και περιμένουν υπογραφές

Χωρίς κέρδη για την «απούσα» Ελλάδα η σύνοδος του Ταμείου.Αρχίζει πάλι η διαπραγμάτευση,έως 15 Μαΐου η ψήφιση μέτρων

Τα κείμενα της συμφωνίας, κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους, θα στείλουν οι δανειστές προς υπογραφή στην ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες.
Αυτό μαζί με την επιστροφή του «κουαρτέτου» των ελεγκτών στην Αθήνα είναι οι μόνες ουσιαστικές εξελίξεις για την Ελλάδα από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον.

Η Ελλάδα έλαμψε διά της… απουσίας της από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η Κριστίν Λαγκάρντ. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ πήρε τη θέση της δίπλα στον υπουργό Οικονομικών του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς και τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζέρι Ράις και δεν θέλησε να ξεφύγει από την παράδοση, που θέλει στις συνεντεύξεις οι οποίες δίνονται στο περιθώριο της εαρινής συνόδου να δέχεται ερωτήσεις μόνο για την επίσημη θεματολογία. Ετσι, δεν υπήρξε καμία αναφορά ούτε στο αν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ούτε και στις συναντήσεις του Ελληνα υπουργού Οικονομικών με την ίδια και άλλα στελέχη του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Εξάλλου, η συνέντευξη δεν είχε μεγάλη διάρκεια.

Τώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιμένει, ενδεχομένως και σήμερα, να του σταλούν τα κείμενα του Μνημονίου με το ΔΝΤ (MEFP) και την Ε.Ε. (επικαιροποιημένο SMoU).

Ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αρχίζει αύριο, με στόχο να υπάρξει συμφωνία το αργότερο σε 10 ημέρες. Η ψήφιση προαπαιτουμένων, μέτρων και αντιμέτρων, σχεδιάζεται έως τις 15 Μαΐου, με στόχο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να έχει υποβληθεί και η έκθεση συμμόρφωσης και να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης.

Μεγάλα μέτωπα

Ακόμα και σε αυτό το καλό -για την κυβέρνηση- σενάριο, το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο έχουν, πάντως, ηττηθεί κατά κράτος σε τέσσερα μεγάλα μέτωπα:
1 Εχουν αποδεχθεί ένα βαρύτατο πακέτο πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ (άγριο «μαχαίρι» σε συντάξεις – αφορολόγητο όριο) για τη διετία 2019-2020, το οποίο υπάρχει κίνδυνος να εφαρμοστεί σε μία δόση το 2019.

2 Εχουν υποχρεωθεί να αρκεστούν σε πενιχρά «αντίμετρα», που θα ενεργοποιηθούν υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

3 Εχουν δεσμευτεί για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως το 2023, τα οποία αναμένεται μεν να αναθεωρηθούν αργότερα, αλλά και πάλι θα παραμείνουν πιθανότατα στο επίπεδο αυτό έως το 2021.

4 Εχουν συνθηκολογήσει στην απαίτηση της Γερμανίας και των «δορυφόρων» της για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με ισχνή χρηματοδοτική συμβολή, αλλά βαρύνοντα λόγο και για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Αγεφύρωτο χάσμα ΔΝΤ – Γερμανίας για το χρέος!

Παραμένει η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη χρονική διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, που είναι αναγκαία για να «ξεκλειδώσει» η συνολική συμφωνία με τους δανειστές.
Ο Β. Σόιμπλε εμφανίζεται να επιδιώκει λύση του ελληνικού θέματος γρήγορα, πριν από τις γερμανικές εκλογές, όμως το ΔΝΤ επιθυμεί περισσότερη σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσης. Ο Πολ Τόμσεν κατέστησε σαφές στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι δεν προτίθεται να προσέλθει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ χωρίς να έχουν αποσαφηνισθεί τα μέτρα για το χρέος.

Η ελληνική πλευρά ελπίζει πάντως ότι, καθώς θα πλησιάζει η 22α Μαΐου, οι διαφορές θα αμβλύνονται. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι, αν δεν επιτευχθεί λύση για το χρέος και εάν δεν συμμετάσχει το Ταμείο, δεν θα υλοποιηθούν και όσα θα έχει ψηφίσει στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, αυτή είναι υπό διαμόρφωση. Εκτιμάται, πάντως, ότι σε γενικές γραμμές θα ευθυγραμμιστεί με τη θέση του ΔΝΤ ότι όσο πιο δυνατό είναι το πακέτο πολιτικής του προγράμματος και όσο πιο ξεκάθαρο τι είναι διατεθειμένοι οι Ευρωπαίοι να κάνουν με το χρέος τόσο και η Ουάσινγκτον δεν θα εγείρει ενστάσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Για το εφιαλτικά υψηλό χρέος το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα παραμείνει «κολλημένο» στην περιοχή του 180% του ΑΕΠ ως το 2018.
Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση, το 2016 το χρέος ανήλθε στο 181,3% του ΑΕΠ, φέτος θα διαμορφωθεί στο 180,7%, το 2018 θα ανέβει ελαφρά στο 181,5%, το 2019 θα μειωθεί στο 174,3% και σταδιακά θα καταλήξει στο 162,8% το 2022.

Αισιοδοξία αλλά και προβληματισμός από Μοσκοβισί

Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αλλά και προβληματισμένος για τις διαφορές μεταξύ Ε.Ε. – ΔΝΤ όσον αφορά το ελληνικό χρέος εμφανίσθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιeρ Μοσκοβισί (φωτό).

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο twitter κάνει λόγο για θετικές συνομιλίες για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι τα κλιμάκια επιστρέφουν μέσα στην εβδομάδα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ, τις οποίες στο τέλος πληρώνει η Ελλάδα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η όποια προσπάθεια να στραφεί ο ένας εναντίον του
άλλου δεν εξυπηρετεί τον σκοπό.

«Στο τέλος πρέπει να είμαστε μαζί, πρέπει να αξιολογήσουμε το πρόγραμμα» είπε. Διέψευσε ότι υπάρχουν διαφορές και σημείωσε ότι οι θεσμοί εργάζονται και συνεργάζονται μεταξύ τους. (Να σημειωθεί ότι, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις διέψευσε σχετικό δημοσίευμα των «NYT», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει διαφορά Ε.Ε. – ΔΝΤ για την Ελλάδα.)

Ο Μοσκοβισί τόνισε συγκεκριμένα: «Εργαζόμαστε μαζί για να φτάσουμε στους ίδιους αριθμούς. Οι θεσμοί πρέπει πάντα να βρίσκονται σε συμφωνία. Οταν ο ένας θεσμός προσπαθεί να εναντιωθεί στον άλλον δεν εξυπηρετεί τον στόχο. Γιατί, στο τέλος, θα είμαστε μαζί. Χρειάζεται να εκτιμήσουμε μαζί το πρόγραμμα, χρειάζεται να βρούμε μια κοινή τεχνική συμφωνία (SLA), και αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο εργαζόμαστε».

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα