ΠΑΣΟΚ: Τρικυμία με νέα αμφισβήτηση της Φώφης

Αναταράξεις στη Συμπαράταξη στον δρόμο προς το συνέδριο. Ποιοι είπαν «όχι» στον οδικό χάρτη της αρχηγού!

Ρεπορτάζ
Σπ. Γκουτζάνης

Σε περίοδο έντονων αναταράξεων εισήλθε η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά την προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου σημειώθηκε αμφισβήτηση της πρότασης της Φώφης Γεννηματά για τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο, από τα δύο νεότερα στελέχη Νίκο Ανδρουλάκη και Στέφανο Ξεκαλάκη.

Η κυρία Γεννηματά επέμεινε σε συνέδριο θέσεων, με στόχο να γίνει ακόμη ένα βήμα για τον ενιαίο φορέα των προοδευτικών δυνάμεων. Διευκρίνισε ότι το συνέδριο της 30ής Ιουνίου δεν θα εκλέξει όργανα και σε αυτό θα συμμετάσχουν 1.500 άτομα από τα κόμματα-φορείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και άλλα 1.500 θα προέρχονται από την κοινωνία, εκλεγμένα, ενεργά στελέχη στην Αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς.

Στη θέση αυτή αντέδρασαν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης και ο πρώην γραμματέας και νυν ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, οι οποίοι υποστήριξαν είτε να γίνει συνέδριο ίδρυσης νέου ενιαίου φορέα με αυτοδιάλυση των υπαρχόντων κομμάτων είτε διατήρηση της αυτονομίας των κομμάτων, αλλά και να υιοθετηθεί μια διαφορετική διαδικασία, που θα αφήνει ανοιχτή την πόρτα στο Ποτάμι και στην Ωρα Αποφάσεων των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη.

Με τη θέση της Φώφης Γεννηματά για συνέδριο θέσεων διαφώνησε και ο Παύλος Γερουλάνος, λέγοντας ότι όλα τα επιχειρήματα υπέρ ενός τέτοιου συνεδρίου κολλούν σε μια λεπτομέρεια: «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν αφορά ένα πολιτικό μόρφωμα που ενώνει πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα. Ενώνει τέσσερις τάσεις του ΠΑΣΟΚ και ενός παλαιού κόμματος, της ΔΗΜ.ΑΡ., που σήμερα μόνο του δεν θα έμπαινε στη Βουλή».

Πίσω από τα διαδικαστικά υποκρύπτεται η πολιτική διαφωνία για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στον δρόμο προς τις εκλογές και έναντι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Η θέση της ηγεσίας, όπως και της ΔΗΜ.ΑΡ., είναι ίσες αποστάσεις από τον λαϊκιστικό ΣΥΡΙΖΑ και τη νεοφιλελεύθερη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να κατοχυρωθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη ως ο ενδιάμεσος ισχυρός κεντροαριστερός πόλος.

Η θέση όσων επιμένουν σε αυτοδιάλυση των κομμάτων και στη δημιουργία νέου φορέα με το Ποτάμι και τα ορφανά του εκσυγχρονισμού επιδιώκει απόλυτη αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και σύμπλευση με τη Ν.Δ. πριν και μετά τις εκλογές, αδιαφορώντας για τον χαρακτήρα της σύγχρονης Κεντροαριστεράς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα