Ασύρματος βηματοδότης μόλις δύο γραμμαρίων!

Για πρώτη φορά στη βόρεια Ελλάδα εμφυτεύτηκε ασύρματος βηματοδότης σε ασθενή 80 ετών, που έπασχε από συμπτωματική βραδυκαρδία. Ο βηματοδότης είναι κατά 93% μικρότερος σε μέγεθος από τους συμβατικούς βηματοδότες, ενώ ζυγίζει μόλις δύο γραμμάρια. Παρά τις μικροσκοπικές διαστάσεις του, η μέση εκτιμώμενη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του είναι 10-12 έτη.

Η εμφύτευση πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό από τον ειδικό καρδιολόγο, υπεύθυνο του Κέντρου Εμφύτευσης Βηματοδοτών και Απινιδωτών του Ιατρικού Διαβαλκανικού Δημήτριο Κωνσταντίνου και τον επεμβατικό ηλεκτροφυσιολόγο Δημήτριο Τσιαχρή, διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης του Ιατρικού Αθηνών, ο οποίος διαθέτει και τη μεγαλύτερη εμπειρία από την εμφύτευση των πρώτων ασύρματων βηματοδοτών στην Ελλάδα.

«Πρόκειται για τον πλέον σύγχρονο βηματοδότη διεθνώς, η τοποθέτηση του οποίου δεν απαιτεί τη διενέργεια τομής στο δέρμα του ασθενούς. Η εμφύτευση πραγματοποιείται με τη χρήση πηδαλιοχούμενου καθετήρα διαμέσου φλέβας στην περιοχή του μηρού του ασθενούς. Εν συνεχεία, ο βηματοδότης προωθείται εντός της αντίστοιχης καρδιακής κοιλότητας, όπου σταθεροποιείται με τη βοήθεια ειδικών αγκίστρων που διαθέτει στο άκρο του. Ακολουθεί τηλεμετρικός έλεγχος και εφόσον πιστοποιηθεί η εύρυθμη λειτουργία του, απελευθερώνεται πλήρως στην καρδιά του ασθενούς και οι καθετήρες αποσύρονται. Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 45 λεπτά» ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ασύρματων βηματοδοτών, όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνου, είναι ότι δεν υπάρχουν καλώδια. «Η αχίλλειος πτέρνα των συμβατικών βηματοδοτικών συστημάτων είναι τα βηματοδοτικά ηλεκτρόδια, τα οποία εξαιτίας της διαρκούς μηχανικής καταπόνησης που υφίστανται εμφανίζουν επιπλοκές (π.χ. θραύση, βλάβη της μόνωσης) σε ποσοστό 2% ετησίως» τόνισε χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα