Και κλειστές εταιρίες στον εξωδικαστικό

Δεύτερη ευκαιρία και σε επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο εφόσον προηγουμένως έχουν υποβάλλει δήλωση επανέναρξη

Επιχειρήσεις οι οποίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους θα μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, εφόσον προηγουμένως έχουν υποβάλει δήλωση επανέναρξης εργασιών. Αυτή είναι η σημαντικότερη από τις μικρές νομοτεχνικές βελτιώσεις που έφερε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, που συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια.

Με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει δεύτερη ευκαιρία σε πολλές επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο να ξαναμπούν στην αγορά, ρυθμίζοντας τις οφειλές τους. Αλλαγή επί του νομοσχεδίου υπάρχει και σε ό,τι αφορά τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών και συγκεκριμένα στον χρόνο στον οποίο θα γίνεται αναστολή του. Σύμφωνα με τη νομοτεχνική βελτίωση, αναστολή θα γίνεται όχι με την υποβολή της αίτησης, αλλά με την αποστολή των προσκλήσεων στους πιστωτές και εφόσον έχει προηγηθεί ο έλεγχος της ποιότητας της αίτησης.

Ακόμη μία αλλαγή στην οποία προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας επί του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων είναι και η διεύρυνση των εργασιών που μπορούν να ανατεθούν στον εμπειρογνώμονα, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτές και η επαλήθευση των απαιτήσεων των πιστωτών, προκειμένου να δοθεί στη μειοψηφία των πιστωτών η δυνατότητα ελέγχου του ενδεχόμενου συμμετοχής εικονικών απαιτήσεων.

Γραφειοκρατία

Πολλά πάντως από τα προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως η ατελείωτη γραφειοκρατία, το όριο των 20.000 ευρώ για υπαγωγή στη ρύθμιση, η υποχρέωση να είναι κερδοφόρα μία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις των επιχειρήσεων κ.λπ., παρέμειναν ως έχουν, προκαλώντας σκεπτικισμό για την επιτυχία του μηχανισμού.

Την ίδια στιγμή, ο Επιμελητηριακός Ομιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών κατέθεσε επτά προτάσεις για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος των δανειακών συμβάσεων που απειλεί αρκετές νησιωτικές επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων, ζητούν να δοθεί η δυνατότητα αυτοτελούς εφαρμογής του νόμου και στις δανειακές συμβάσεις επιχειρήσεων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, με περιορισμό του σημερινού ύψους των δανειακών αυτών συμβάσεων μετά τη ρύθμιση στο εγγυημένο από το Ελληνικό Δημόσιο ποσό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα