Τα φαντάσματα επιστρέφουν σε Ιταλία και Μεγ. Βρετανία

Ρέντσι και Μπλερ θέλουν ρεβάνς και μπαίνουν πάλι στην πολιτική αρένα

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

O ένας απείχε από τα κοινά της Ιταλίας για μερικούς μήνες, ο άλλος απείχε από την πολιτική ζωή της Βρετανίας εδώ και μία δεκαετία.

Δύο πολιτικά «φαντάσματα» του παρελθόντος και άνθρωποι του συστήματος, οι Ματέο Ρέντσι και Τόνι Μπλερ, ήρθαν ξανά στην επικαιρότητα, ο μεν πρώτος με την -πανηγυρική, με ποσοστό άνω του 70%- επανεκλογή του στη θέση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος την Κυριακή, ο δε Μπλερ με την ανακοίνωση της επιστροφής του στην πολιτική κονίστρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε χθες την απόφασή του να κατέβει και πάλι στην πολιτική και να «βρομίσει τα χέρια του» αγωνιζόμενος εναντίον του Brexit.

Οι Εργατικοί, θορυβημένοι εμφανώς από το προβάδισμα της Τερέζα Μέι στις δημοσκοπήσεις και την κατακρήμνιση στα γκάλοπ του Τζέρεμι Κόρμπιν, χρησιμοποιούν ως «άσο» τον βετεράνο πολιτικό. Ο 63χρονος Μπλερ διευκρίνισε ότι δεν θα διεκδικήσει έδρα βουλευτή στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου ή την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και πως ο μόνος λόγος επιστροφής του στην πολιτική σκηνή είναι το Brexit. Δήλωσε ότι δεν θα αντιταχθεί στην ψήφο των Βρετανών για έξοδο από την Ευρώπη, εξέφρασε όμως τον φόβο ότι ένα «σκληρό Brexit» θα ήταν καταστροφικό για τους Βρετανούς.

«Για αλλαγή σελίδας» έκανε λόγο μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος ο Ρέντσι. Στην προεκλογική εκστρατεία του χρησιμοποίησε το σύνθημα «Εμπρός» (In Cammino), προκαλώντας εύλογες συγκρίσεις με τον Γάλλο προεδρικό υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν χθες «τιτιβίσματα» αλληλοϋποστήριξης. Πρώτος ο Μακρόν συνεχάρη τον Ρέντσι, γράφοντας στο twitter: «Mαζί αλλάζουμε την Ευρώπη, με όλους τους προοδευτικούς». «Σε ευχαριστώ, αγαπητέ Εμανουέλ. Είμαστε στο πλευρό σου. Ζήτω η Γαλλία, ζήτω η Ευρώπη» ήταν η απάντηση του Ρέντσι.

Υπενθυμίζεται ότι ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός είχε παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Ιταλίας τον Δεκέμβριο μετά την απόρριψη του δημοψηφίσματος που είχε εισηγηθεί για μερική αλλαγή του Συντάγματος. Μένει τώρα να διαπιστωθεί αν ο Ρέντσι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση Τζεντιλόνι ή αν θα αυξήσει την πίεση, με στόχο την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα