Παράθυρο για ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

Σε 120 δόσεις θα μπορούν ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες να πληρώνουν τα χρέη τους με διμερείς συμφωνίες

Π αράθυρο» ρύθμισης οφειλών για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολουμένους με χρέη κάτω των 20.000 ευρώ ανοίγει η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Το άρθρο 15 δίνει τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμφωνιών μεταξύ των οφειλετών και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για ρύθμιση της οφειλής ακόμη και σε 120 δόσεις.

Γενικά, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αφορά τα χρέη των επιχειρήσεων (και όχι των επαγγελματιών, που εξαιρούνται), θέτοντας ως κατώτατο όριο οφειλών τα 20.000 ευρώ. Ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 120, ενώ η κατώτερη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ. Για οφειλές κάτω των 3.000 ευρώ (αφορά κυρίως αγρότες), το ανώτατο όριο δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 36.

Ομως, ο εξωδικαστικό συμβιβασμός ανοίγει και ένα «παράθυρο» για ρύθμιση χρεών των επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δυνατότητα των Ταμείων, και κατά συνέπεια του ΚΕΑΟ, να προχωρούν σε διμερείς συμφωνίες με τους ίδιους όρους που προβλέπονται στον νόμο. Στη διαδικασία, μάλιστα, μπορούν να ενταχθούν και χρέη κάτω των 20.000 ευρώ.

Τα χρέη εργοδοτών, αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών εκτιμώνται σε περίπου 30 δισ. ευρώ.

Εφόσον το ΚΕΑΟ υπογράψει τη συμφωνηθείσα σύμβαση αναδιάρθρωσης, θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα, θα αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων καθώς και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων, κατά του οφειλέτη. Επίσης, θα αναστέλλεται κάθε ποινική δίωξη και θα αναβάλλεται η εκτέλεση ποινής που επιβλήθηκε για τις συγκεκριμένες οφειλές.

Μάλιστα, ο πήχης για τα έσοδα του κέντρου έχει ανέβει, όπως προκύπτει από τον προγραμματισμό για το 2017, καθώς προσβλέπει πλέον στην είσπραξη 1 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 750.000.000 ευρώ το 2016, ο οποίος υπερκαλύφθηκε. Στο στόχαστρό του θα τεθούν ακόμη και οι μη ρυθμισμένες οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, αλλά και μη ρυθμισμένες παλαιές οφειλές που δεν έχουν δημιουργηθεί εντός εξαμήνου από την τελευταία εμπρόθεσμη καταβολή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα