Βουλευτικό αφορολόγητο, τέλος

Η επικοινωνιακή ρελάνς του Μαξίμου προς τους πολίτες δοκιμάζει ταυτόχρονα και τις «αντοχές» της αντιπολίτευσης

Ρεπορτάζ
Δημήτρης Αλειφερόπουλος

Μ ε πολιτικό και επικοινωνιακό αντίβαρο τα «θετικά αντίμετρα» και την περικοπή των βουλευτικών προνομίων, όπως το αφορολόγητο, φέρνει η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο «σκούπα», με το οποίο θα «κλειδώσει» και επισήμως η β’ αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος.

Με δεδομένο ότι τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, αλλά και ο καθορισμός του ύψους και της χρονικής διάρκειας των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018 (διαβάστε αναλυτικά στις σελίδες 6-7) θα οριστικοποιηθούν αργότερα, η κυβέρνηση εισάγει το πολυνομοσχέδιο-σκούπα με τη μορφή των πολλών άρθρων, μεταξύ των οποίων και αυτό της κατάργησης του αφορολογήτου των βουλευτών. Με βάση το ισχύον σύστημα, το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από την κοινοβουλευτική δραστηριότητα φθάνει τα 74.760 ευρώ, με την τελική φορολογητέα ύλη, λόγω των ειδικών προνομίων, να περιορίζεται προκλητικά στα 17.217 ευρώ!

Εξίσωση

Η διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση καταργεί το βουλευτικό προνομιακό καθεστώς και εξισώνει φορολογικά τους βουλευτές με τους απλούς πολίτες. Και αυτό γιατί θα αποτελούσε πρόκληση με τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία να πέφτει νέο «τσεκούρι» στο αφορολόγητο των «κοινών θνητών», το οποίο περιορίζεται κάτω από τα 6.000 ευρώ, και το πολιτικό προσωπικό να παραμένει στο «απυρόβλητο».

Την ίδια ώρα, με την επιλογή των πολλών άρθρων, η κυβέρνηση επιθυμεί να καταγραφεί ιστορικά μέσα από την ψηφοφορία ποια θα είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία θα καταψηφίσουν τα θετικά αντίμετρα, τα οποία θα ενεργοποιούνται όταν η ελληνική οικονομία επιτυγχάνει ή υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ηδη η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα θετικά αντίμετρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Από σήμερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. τίθενται σε ετοιμότητα, καθώς αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να συνεδριάσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης, με το πολυνομοσχέδιο, βάσει του προγραμματισμού, να εισέρχεται στη Βουλή με τη διαδικασία του «επείγοντος», που σημαίνει ότι η επεξεργασία του στις αρμόδιες επιτροπές και η ψήφισή του από την Ολομέλεια θα ολοκληρωθούν εντός τριών ημερών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα