Κι άλλο «αίμα» ζητάει ο Herr Σόιμπλε

Αυστηρό μήνυμα για πολυετή επιτροπεία, παρότι «κλείδωσε» η επώδυνη συμφωνία

Ο τι ο δρόμος της Ελλάδας θα είναι ανηφορικός, παρά την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας με την τρόικα, και η χώρα θα παραμείνει υπό επιτροπεία για πολλά χρόνια μετά τη λήξη του Μνημονίου έσπευσε ουσιαστικά να προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, από την πλευρά του, το ΔΝΤ, στέλνοντας διπλό μήνυμα προς την Ελλάδα και προς την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών για χρέος και πλεονάσματα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε μέσω του εκπροσώπου του ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης είναι πρόωροι, καθώς πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια μετά το 2018.

Συμβιβασμός

Ως γνωστόν, ο Σόιμπλε δεν έκρυψε ποτέ ότι επιζητεί να στοχεύει η Ελλάδα σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για μία δεκαετία. Εάν επιτευχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, συμβιβασμός για μία τετραετία, τότε θα απαιτήσει αυστηρότερη επιτροπεία για να διασφαλίσει ότι θα υλοποιηθούν κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα σε συντάξεις, αφορολόγητο, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Σύμφωνα επίσης με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η συμφωνία Ελλάδας – θεσμών αποτελεί «ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα», υπογραμμίζοντας πως η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Το ΔΝΤ εμμένει στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους και μαζί με τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα (1,5% του ΑΕΠ) είναι εκ των ουκ άνευ για να συμμετάσχει εκ νέου στο ελληνικό πρόγραμμα. Οπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, το Ταμείο επί καιρό επιμένει ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις σύμφωνες με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και ελάφρυνση χρέους προκειμένου να συμμετάσχει χρηματοδοτικά.

Στο κοινό ανακοινωθέν των πιστωτών μετά την προκαταρκτική συμφωνία με την κυβέρνηση αναφέρεται: «Οι ελληνικές Αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ταχέως τη δέσμη πολιτικών της συμφωνίας. Τις προσεχείς εβδομάδες η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί με περαιτέρω συζητήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο».

Πιθανή θεωρείται μια έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group αύριο για την Ελλάδα, εκτός από αυτήν που είναι προγραμματισμένη για τις 15 του μήνα. Συζητήσεις για το ελληνικό χρέος αναμένονται και στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, στις 11 και τις 13 Μαΐου.

Στο τραπέζι το χρέος μετά τις εκλογές στη Γερμανία

Τη δεδομένη στιγμή κανένας πολιτικός δεν θέλει περισσότερους μπελάδες στην Ευρώπη – ακόμη και οι Γερμανοί!
Την άποψη αυτή εξέφραζε χθες σε συνέντευξή του στην κοινή ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου N24 και της εφημερίδας «Die Welt» ο Ρόμπερτ Χάλβερ, ένας εκ των πιο περιζήτητων χρηματιστηριακών εμπειρογνωμόνων, ο οποίος εργάζεται ως αναλυτής στη μεγάλη γερμανική επενδυτική τράπεζα Baader Bank.

«Φυσικά και θα πάρουν οι Ελληνες τα χρήματά τους. Κανείς δεν θέλει ξανά μια συζήτηση για Grexit. Ολοι ξέρουν ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία. Το Grexit πρέπει να εμποδιστεί. Στην παρούσα κατάσταση, κατά την οποία η Ευρώπη είναι πολιτικά πολύ ευάλωτη, θα γίνει προσπάθεια να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναταραχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάλβερ.

Αργότερα

Στο ερώτημα για το τι μπορεί να αναμένει κανείς από τις συζητήσεις των επόμενων εβδομάδων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο έμπειρος αναλυτής τόνισε: «Μετά τις γερμανικές εκλογές θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί αν θα διαγραφεί το χρέος, διότι μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να πει ότι δεν συμμετέχει πλέον, επειδή δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να διαγραφεί. Μετά τις εκλογές, λοιπόν, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι το οποίο δεν μπορεί να κάνει σήμερα, διότι θα πρέπει να πει στους εκλογείς ότι πρέπει να παραιτηθούν από μερικά δισ. ευρώ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ακόμη σήμερα».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα