Συνάντηση Παυλόπουλου – Ερντογάν

Ραντεβού 22 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΣΕΠ 

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και του Τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη σε λίγες μέρες, και συγκεκριμένα στις 22 Μαΐου.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο Ελληνας Πρόεδρος έλαβε -και αποδέχτηκε- πρόσκληση του Τ. Ερντογάν να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), που θα πραγματοποιηθεί τότε στην Κωνσταντινούπολη. Στο πλαίσιο της εκεί παρουσίας του θα έχει, κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, ιδιαίτερη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

Πρόκειται για την πρώτη μεταξύ τους συνάντηση, ανεπίσημη κατά το πρωτόκολλο, αλλά ιδιαίτερα σημαντική στην περίοδο που θα πραγματοποιηθεί. Μια περίοδο κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γεμάτη ένταση, λόγω της προκλητικότητας και της επιθετικότητας που δείχνει η Τουρκία εναντίον της χώρας μας.

Τηλεφωνικές επαφές

Να υπενθυμίσουμε ότι οι δύο πρόεδροι έχουν μιλήσει -σε καλό κλίμα- τηλεφωνικά κατ’ επανάληψη. Για παράδειγμα, ο Ερντογάν ήταν ο πρώτος πρόεδρος που είχε τηλεφωνήσει στον Πρ. Παυλόπουλο, και μάλιστα το ίδιο βράδυ της ορκωμοσίας και της ανάληψης των καθηκόντων του, ενώ ο Ελληνας Πρόεδρος είχε κάνει τηλεφώνημα συμπαράστασης στον Τ. Ερντογάν μετά την αποτυχία τού εις βάρος του πραξικοπήματος, τον περασμένο Ιούλιο.
Από πλευράς της Προεδρίας της Δημοκρατίας, όπου υποβάλαμε σχετικό ερώτημα, δεν επιβεβαίωσαν, αλλά ούτε διέψευσαν την πληροφορία μας, για την εγκυρότητα της οποίας επιμένουμε.

Στο Πεκίνο ο Πρόεδρος! Υμνοι για Cosco

Μήνυμα στήριξης στο φιλόδοξο σχέδιο «Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος» της Κίνας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Σε χαιρετισμό του για το «Belt and road» φόρουμ στο Πεκίνο, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει «με θέρμη αυτή την πρωτοβουλία», τη δημιουργία δηλαδή ενός νέου εμπορικού δρόμου του μεταξιού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράστηκε πολύ θετικά για την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, τονίζοντας ότι «αποτελεί παράδειγμα και υπόδειγμα μιας αρμονικής και αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας και αναδεικνύει τον Πειραιά ως έναν από τους σημαντικότερους κόμβους γεωστρατηγικής διασύνδεσης της Κίνας και της Ασίας εν γένει με την Ευρώπη».

Παράλληλα, ανέδειξε και την πολιτιστική διάσταση του κινεζικού εγχειρήματος: «Για την Ελλάδα, η πρωτοβουλία “Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος” αναδεικνύει και την ισχυρή θέληση για στενότερη διασύνδεση των εμπλεκόμενων σε αυτό κόσμων και πολιτισμών. Ως χώρες που είναι κληρονόμοι δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, η Ελλάδα και η Κίνα πάντα εκτιμούν και υποστηρίζουν η μια την άλλη, αναπτύσσοντας πολυδιάστατες συνεργασίες» είπε και συμπλήρωσε: «Η πρωτοβουλία “Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος” έχει μεγάλη σημασία και για την ενίσχυση διεθνώς του πολιτισμικού διαλόγου καθώς και για την ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, γεγονός το οποίο τονίσθηκε και από τους συμμετάσχοντες στο Forum των Αρχαίων Πολιτισμών που διοργανώθηκε προσφάτως στην Αθήνα».
Δίνοντας ο κ. Παυλόπουλος και μια ευρύτερη διάσταση στις σχέσεις Αθηνών – Πεκίνου, τόνισε ότι «η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενθαρρύνει την περαιτέρω συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κίνα».

«Ψήνεται» και τετ α τετ Τσίπρα με τον Τραμπ

Σύντομο τετ α τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 25 Μαΐου. Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με τη στάση του ΔΝΤ για το χρέος, αλλά και η προσέλκυση άμεσων αμερικανικών επενδύσεων είναι τα θέματα που ενδιαφέρουν την ελληνική κυβέρνηση. Για το Μέγαρο Μαξίμου έχει αυξημένο ενδιαφέρον και η στάση της Ουάσινγκτον στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, όπως και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Αθήνα επιδιώκει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, κάτι που προωθούν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, όπως και ο υπουργός Αμύνης Π. Καμμένος. Καθώς μάλιστα ο προηγούμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν είχε συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον, εκκρεμεί μια επίσκεψη της ελληνικής ηγεσίας στον Λευκό Οίκο.
Το τετ α τετ εντάσσεται σε έναν ευρύτερο κύκλο διεθνών επαφών που επιδιώκει ο πρωθυπουργός. Στις 14-16 Μαΐου αναμένεται να συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο, όπως και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα