Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΣΕΛΙΔΑ

Σήμερα η Νέα Δημοκρατία έχει τη δική της ευκαιρία να γυρίσει σελίδα και να σταματήσει το επαναλαμβανόμενο μότο των πρόωρων εκλογών. Αυτή την ώρα η εμμονή σε ένα κλίμα προεκλογικό δεν βοηθά ούτε τον τόπο ούτε την παράταξη.
Η Ν.Δ. έχει αποδείξει στη διαχρονία της ότι είναι κόμμα ευθύνης και όχι διαμαρτυρίας. Εάν θέλει πραγματικά να πείσει ότι μπορεί να κυβερνήσει, οφείλει να ξεκινήσει κάνοντας κοινωνικές συμμαχίες με εκείνες τις ομάδες πολιτών που πίστεψαν τον Αλέξη Τσίπρα και τον πλήρωσαν -και τον πληρώνουν- ακριβά. Να κάνει συμμαχίες με όλους εκείνους που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη λογική ότι «και τα μισά από αυτά που υπόσχεται να κάνει, κερδισμένοι θα είμαστε».

Οπως αποδείχτηκε, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε τα μισά από αυτά που υποσχέθηκε, αλλά πήρε μέτρα-φωτιά, που έχουν την εξής ιδιομορφία: Θα κληθεί να τα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση. Κάτι που μας θυμίζει μια παλιά ιστορία: Αυτήν ενός τραπεζιού όπου έτρωγαν, έπιναν, γλεντούσαν και τον λογαριασμό στο τέλος πλήρωνε άλλος.

Γι’ αυτό και λέμε σήμερα ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία να κλείσει τα τεφτέρια του «χθες» και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, με ορίζοντα τις εκλογές που όλα δείχνουν ότι θα γίνουν το 2018. Από σήμερα πρέπει να δώσει τις δικές του κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» των μέτρων που θα ψηφίσουν διά περιπάτου οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., ώστε να δείξει στην πράξη ότι είναι έτοιμος, όπως λέει, να κυβερνήσει.

Αυτή η επιλογή, κατά τη γνώμη μας, σε συνδυασμό με το χτίσιμο συμμαχιών στην κοινωνία, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει στη Ν.Δ. την αίσθηση της κυβερνησιμότητας.
Διότι, καλές και άγιες οι… μεταγραφές (αν και έχουμε τις ενστάσεις μας για την αποδοτικότητά τους, από πλευράς ψήφων), αλλά εκείνο που χρειάζεται επειγόντως είναι ένα πειστικό και εφαρμόσιμο αφήγημα, με αρχή, μέση και τέλος. Γιατί, όσο κι αν επιχειρεί να σκεπάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το μέγα πρόβλημα του Ασφαλιστικού, είναι αυτό (και όχι τα μέτρα) που θα τινάξει στον αέρα την επόμενη κυβέρνηση. Είναι μια πυρηνική βόμβα που, αν εγκαίρως δεν σχεδιαστεί η απασφάλισή της, θα διαλύσει την κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, έχοντας απέναντι έναν κόσμο ταλαιπωρημένο από επτά χρόνια και βάλε Μνημονίων. Ο κ. Τσίπρας το γνωρίζει καλά, γι’ αυτό ο σχεδιασμός του έχει συγκεκριμένο ορίζοντα.

Επομένως, θα προτείναμε -με όση σημασία έχουν η κρίση και η άποψή μας- στην Πειραιώς να ψηφίσει τα αντίμετρα και να εκθέσει την κυβέρνηση. Διότι, στο κάτω κάτω, τα περισσότερα από αυτά τα έχει προτείνει και η ίδια.
Θα είναι ίσως η δική της ευκαιρία να διορθώσει το λάθος που έκανε με τη μη ψήφιση του επιδόματος στους συνταξιούχους. Ισως ήρθε η ώρα να σκεφθεί με άλλους πολιτικούς όρους και όχι μονόπλευρα ποδοσφαιρικούς. Η πρόκληση είναι μπροστά της, κι ας μην αναλωθεί σε ακόμα μία ρητορική επίθεσης, που είναι εύηχη στα αυτιά των οπαδών (όσων έχουν απομείνει), αλλά όχι των πολιτών.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα