Δικαστική Απόφαση Σταθμός: Ειδική Εκκαθάριση και Ξένη Επένδυση στην Ελλάδα

Του Νίκου Μουρκογιάννη

Από την εφημερίδα ΕστίαΜε την απόφαση αρ. 350/2017 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών επικύρωσε την διαδικασία της Ειδικής Εκκαθάρισης σε Λειτουργία της εταιρείας «ECOFEED ΑΒΕΕ» κι ανακήρυξε την πλειοδότρια Νορβηγική εταιρεία «NORSILDMEL INNOVATION AS» ως αγοραστή αντί τιμήματος 6.700.000 ευρώ.

Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της διαδικασίας Ειδικής Εκκαθάρισης: η ταχύτητα και το αδιάβλητο. Το πρώτο (ταχύτητα) διότι γίνονται μόνο δύο δικαστήρια, χωρίς ένδικα μέσα, το δεύτερο (αδιάβλητο) διότι η πώληση του ενεργητικού γίνεται με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Είναι προφανές ότι οι επενδυτές προτιμούν την ανοικτή αυτή διαδικασία για να επενδύσουν στη χώρα μας. Αυτό εξ’ άλλου αποδεικνύεται κι από τις ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων και λιμανιών, αλλά κι από τους επικείμενους διαγωνισμούς που αφορούν στον ΔΟΛ.

Η διαδικασία που επικύρωσε η πρόσφατη δικαστική απόφαση, του άρθρου 106ια, πέτυχε το βέλτιστο στις παρούσες οικονομικές συνθήκες της χώρας: να μην πτωχεύσει μια ελληνική εταιρεία, να μην απολυθούν εργαζόμενοι, (όπως θα συνέβαινε στην πτώχευση) και να ικανοποιηθούν οι πιστωτές, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από το τίμημα που θα εισπραχθεί.

Μετά τα παραπάνω είναι απορίας άξιον γιατί το άρθρο 106ια του Ν. 3588/2007, καταργήθηκε. Κατά μία άποψη αυτό έγινε για να μην έχουν οι ξένοι επενδυτές την ευκαιρία να επενδύσουν στην Ελλάδα χωρίς την παρέμβαση των ελληνικών συστημικών Τραπεζών. Κατ’ άλλη άποψη, για να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες μέσω του Ν. 4307/2014 (Ειδική Διαχείριση), διαδικασία που απαιτεί υποχρεωτικά την συμμετοχή Τραπεζών.

Είναι αμφίβολο αν οι Τράπεζες θα θελήσουν να κινήσουν διαδικασίες Ειδικής Εκκαθάρισης ή Διαχείρισης σε Λειτουργία, για να προλάβουν την πτώχευση εταιρειών. Στο παρελθόν είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο να το κάνουν σε εταιρείες όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η Alapis και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Τελικά όμως, προτίμησαν να τις αφήσουν στην τύχη τους, με ολέθρια αποτελέσματα για τις εταιρείες, τους εργαζόμενους, τους πιστωτές, αλλά και για την ελληνική οικονομία.

Η πρόσφατη, εμπεριστατωμένη δικαστική απόφαση, χαράσσει νέους δρόμους προς την ανασυγκρότηση των ελληνικών επιχειρήσεων. Δείχνει τη διαδικασία που επιβάλλεται να ακολουθηθεί, στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία της πατρίδας μας, για να προσέλθουν πράγματι επενδυτές.

*Ο Νίκος Μουρκογιάννης ήταν πρόεδρος της Monitor Ευρώπης (1995 – 2005) και είναι συγγραφέας του βιβλίου «Purpose: The Starting Point of Great Companies».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα