Ηλεκτροσόκ στην παράλυση!

Νέα ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει μελέτη επιστημόνων στην Ελβετία, οι οποίοι κατάφεραν με τη βοήθεια της ηλεκτροχημικής διέγερσης να αποκαταστήσουν την κίνηση σε ποντίκια που είχαν υποστεί σοβαρά τραύματα στη σπονδυλική τους στήλη.

 

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Ζιρίχης, με επικεφαλής τον καθηγητή Gregoire Courtine, πιστεύουν ότι το σώμα μπορεί να θεραπευθεί από ορισμένα τραύματα, που μέχρι πρότινος οι ειδικοί πίστευαν ότι προκαλούν μόνιμη παράλυση, και το απέδειξαν με μια επαναστατική έρευνα σε ποντίκια, η οποία χαρακτηρίστηκε «το παγκόσμιο κύπελλο της νευροαποκατάστασης»!

 

Τα ποντίκια είχαν υποστεί σοβαρά τραύματα στον ιστό της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περπατήσουν, επειδή τα νεύρα δεν λάμβαναν σήματα από τον εγκέφαλο. Ωστόσο, σε διάστημα δύο εβδομάδων τα νεύρα ενεργοποιήθηκαν με τη βοήθεια ενός κηδεμόνα, ο οποίος τους έστελνε φάρμακα και ηλεκτρικούς παλμούς. Μάλιστα, τα ποντίκια όχι μόνο κατάφεραν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, αλλά επιπλέον ήταν σε θέση να τρέξουν και να ανέβουν σκάλες. «Τα ποντίκια έγιναν αθλητές σε διάστημα δύο εβδομάδων. Ο εγκέφαλός τους ανέπτυξε νέες συνδέσεις, ενώ οι κομμένες νευρικές ίνες αναπτύχθηκαν ξανά και ήταν σε θέση να λαμβάνουν σήματα από τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να θεραπεύσουν το τραύμα και να αποκατασταθεί ο έλεγχος της κίνησης» είπε ο καθηγητής Courtin στην επιθεώρηση «Science».

 

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, η διεθνής επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο για μια σπουδαία έρευνα, που δίνει ελπίδα στους ασθενείς με παράλυση, όμως προς το παρόν διατηρεί τις επιφυλάξεις της τονίζοντας ότι το νευρικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού είναι διαφορετικό από εκείνο των ποντικιών. «Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα ώσπου να φτάσουμε σε μια ασφαλή θεραπεία για τον άνθρωπο, όμως η έρευνα αυτή αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα» είπε ο Νταν Μπέρντεν από τη βρετανική εταιρία σπονδυλικής στήλης.

 

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με τραύματα στη σπονδυλική στήλη θα ξεκινήσουν σε περίπου έναν χρόνο.

 

 

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Ετικέτες: