Φάρμακα για διακοπές

Εκτός από γάζες, τσιρότα, αμμωνία και δραμαμίνες, ποια σκευάσματα πρέπει να παίρνουμε για καλό και για κακό μαζί το καλοκαίρι

Από τη
Κατερίνα Στυλιανέα

Tι πρέπει να περιλαμβάνει το φαρμακείο των διακοπών; Οι γιατροί καταρτίζουν μία λίστα με τα απαραίτητα είδη πρώτων βοηθειών για κάθε προορισμό διακοπών. Τα βασικά τα γνωρίζουμε με την πείρα: αμμωνία, γάζες, τσιρότα, δραμαμίνες. Υπάρχουν όμως φάρμακα ή παραϊατρικά σκευάσματα στα οποία ο νους μας πάει μόνο όταν τα χρειαστούμε και δεν τα έχουμε περιλάβει στο κιτ των πρώτων βοηθειών.

Για παράδειγμα, για τα τσιμπήματα εντόμων, πέραν των σπρέι ή των κρεμών τοπικής εφαρμογής για την ανακούφιση του πόνου ή του κνησμού, καλό είναι να έχουμε μαζί μας και κάποιο αντιισταμινικό, για την περίπτωση που η φλεγμονή είναι μεγάλη. Μία κρέμα υδροκορτιζόνης μπορεί να ανακουφίσει τους δερματικούς ερεθισμούς από την έκθεση σε χημικά (όπως της πισίνας). Από τα πιο σημαντικά φάρμακα που πρέπει να περιέχει το φαρμακείο των διακοπών είναι τα αντιδιαρροϊκά, κάποιο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (η ιβουπροφένη, για παράδειγμα, βοηθά τόσο στην αντιμετώπιση των πόνων και των πονοκεφάλων όσο και στην καταπολέμηση της αφυδάτωσης από την κατανάλωση αλκοόλ).

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, για την ανακούφιση των οποίων θα χρειαστούμε κάποιο τζελ αλόης που ενυδατώνει και παράλληλα απαλύνει τον πόνο. Εάν σκοπεύουμε να περπατήσουμε για να γνωρίσουμε καλύτερα τον προορισμό των διακοπών μας, καλό είναι να έχουμε μαζί μας επιθέματα για τις φουσκάλες που σίγουρα θα βγάλουμε στα δάχτυλα των ποδιών. Για τα κοψίματα δεν αρκούν τα τσιρότα. Μία αντισηπτική κρέμα για την πρόληψη της μόλυνσης είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά για τραύματα στα πόδια, τα οποία εκτίθενται σε πληθώρα μικροβίων. Ενα οφθαλμικό κολλύριο για μάτια ερεθισμένα από τον ήλιο, την άμμο και τη σκόνη μπορεί να είναι απλώς τεχνητά δάκρυα σε αμπούλες μίας χρήσης ή να περιέχει και αντιβίωση, για βακτηριακές μολύνσεις.

Εάν πρόκειται να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο, ο πόνος στη ρινική κοιλότητα ή αυτό που προκαλούν τα βουλωμένα αυτιά αν υπάρχει φλεγμονή στην ευσταχιανή σάλπιγγα μπορεί να χρειάζεται κάποιο περισσότερο εξειδικευμένο εισπνεόμενο σκεύασμα ή ρινικό αποσυμφορητικό σπρέι. Τέλος, εάν πρόκειται να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό, καλό είναι να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας και να έχουμε μαζί μας ένα αντιβιοτικό ευρέος φάσματος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα