Ο «σκούφος» που χαρίζει χρόνια

Ελπίδες για επιβίωση από το γλοιοβλάστωμα δίνει η συμπληρωματική θεραπεία ηλεκτροδίων 

Από την
Κατερίνα Στυλιανέα

Το γλοιοβλάστωμα είναι μία από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, με το προσδόκιμο ζωής να μην υπερβαίνει τους 12-18 μήνες ύστερα από τις κλασικές θεραπευτικές παρεμβάσεις (χειρουργείο, χημειοθεραπεία, ακτινοβολίες). Την πενταετή επιβίωση μετά τη διάγνωση επιτυγχάνει μόλις το 5% των ασθενών (όταν τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 86% στον καρκίνο του μαστού ή 51% στη λευχαιμία).

Ετσι η ενισχυτική της χημειοθεραπείας αγωγή με «βομβαρδισμό» των καρκινικών κυττάρων με ασθενή κύματα ηλεκτρικού ρεύματος, που υπόσχεται αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 13% (έναντι της αποκλειστικής εφαρμογής χημειοθεραπείας), δίνει σημαντικές ελπίδες στους ασθενείς, παρά τις όποιες δυσκολίες εφαρμογής της.

Μια νέα συσκευή εγκεκριμένη για χρήση σε Ευρώπη και ΗΠΑ κάνει την εφαρμογή της θεραπείας ηλεκτροδίων ευκολότερη στην καθημερινότητα των ασθενών. Η λεγόμενη Optune προσομοιάζει σε έναν «σκούφο» από ηλεκτρόδια, τον οποίο οι ασθενείς πρέπει να εφαρμόζουν σε ξυρισμένο κεφάλι για 18 ώρες την ημέρα. Η συσκευή ηλεκτροδίων βρίσκεται ήδη εδώ και δύο χρόνια σε φάση ευρείας κλινικής δοκιμής, με τη συμμετοχή 700 ασθενών.

Στη διετία αυτή καταγράφηκε όχι μόνον επιβίωση αλλά και βελτίωση στην εγκεφαλική λειτουργία στο 43% των ασθενών, οι οποίοι παράλληλα με τη χημειοθεραπεία εφάρμοσαν τη συσκευή ηλεκτροδίων, έναντι 30% που ήταν το ποσοστό επιβίωσης ασθενών που έλαβαν αποκλειστικά χημειοθεραπεία με το ίδιο αντικαρκινικό φάρμακο, την τεμοζολομίδη. Συγκεκριμένα, σε κάποιους ασθενείς παρατηρήθηκε βελτίωση της λεκτικής λειτουργίας που είχε επηρεαστεί από τη νεοπλασία και τη θεραπεία της. Η εξοπλισμένη με ηλεκτρόδια συσκευή επικολλάται στο κρανίο του ασθενούς (με αυτοκόλλητα τα οποία αλλάζονται ανά μερικές ημέρες) διοχετεύοντας ρεύμα χαμηλής συχνότητας.

Αυτό στερεί από τα καρκινικά κύτταρα τη δυνατότητά τους να πραγματοποιούν κυτταρική διαίρεση, δηλαδή να πολλαπλασιάζονται, και αυτό σταδιακά τα σκοτώνει. Το σχήματος «σκούφου» τμήμα της είναι αρκετά λεπτό ώστε να μπορεί να επικαλύπτεται με περούκα ή τουρμπάνι, ενώ συνοδεύεται από μία πηγή ενέργειας (μπαταρία) που κρεμιέται στην πλάτη ή γύρω από τη μέση.