Εβαλαν φρένο στον ιό της γρίπης

Ανακάλυψαν ουσία που σταματάει την εξάπλωση της λοίμωξης δραστικά

Από την
Κατερίνα Στυλιανέα

Μια νέα προσέγγιση για την αποτελεσματική καταπολέμηση του πανίσχυρου ιού της γρίπης ανακάλυψαν τυχαία οι ερευνητές του παιδιατρικού νοσοκομείου «St Jude» της Νέας Υόρκης, ενόσω μελετούσαν ένα νέο αντικαρκινικό φάρμακο. Εντόπισαν μια δραστική ουσία που στερεί από τον ιό τη δυνατότητα να αναπαράγεται και να εξαπλώνεται στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οπως υποστηρίζουν στη σχετική δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Cell Reports», η αξιοποίηση των νέων δεδομένων θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για εμβολιασμούς, που κάθε χρόνο γίνονται κατά εκατομμύρια, χωρίς πάντα αποτέλεσμα στην αποτροπή της προσβολής των ανθρώπων από τον ιό της γρίπης (που επιπλέον μεταλλάσσεται συνεχώς, «ξεπερνώντας» τα εμβόλια που αναπτύσσονται).

Στη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της έρευνάς τους εξηγούν με ποιον τρόπο ο ιός της γρίπης μεταβάλλει τον μεταβολισμό στα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων, προκειμένου να τα μετατρέψει σε «εργοστάσια» μαζικής αναπαραγωγής, ώστε να εξαπλωθεί. Στην αλλοίωση αυτής της διεργασίας μεταβολισμού, που αυξάνει δραματικά τον μεταβολισμό γλυκόζης και γλουταμίνης (εξασφαλίζοντας πρώτη ύλη για την αναπαραγωγή των ιών) εντόπισαν την αχίλλειο πτέρνα του ιού, όπως εξηγεί ο υπογράφων τη δημοσίευση δρ Paul Thomas.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν αρχικά τη δράση 80 διαφορετικών μικρομορίων και φαρμακευτικών ουσιών, που στοχεύουν στη μεταβολική δραστηριότητα των κυττάρων, ανάμεσα σε αυτά και του πειραματικού αντικαρκινικού φαρμάκου BEZ235. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ερευνητικό BEZ235 «πάγωσε» τη μεταβολική δραστηριότητα στα επιθηλιακά κύτταρα των ατόμων που είχαν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης. Ετσι, σταμάτησαν η ανάπτυξή του και η εξάπλωση της λοίμωξης, ενώ τα κύτταρα στα οποία είχε αρχίσει να διεισδύει ο ιός αποκαταστάθηκαν πλήρως. Σημαντική παρατήρηση ήταν ότι ο ιός δεν «χτίζει» άμυνες απέναντι στη δραστική ουσία του φαρμάκου (όπως κάνει με τα αντιβιοτικά).

Ταυτόχρονα παρατήρησαν ότι τα συμπτώματα της γρίπης στο αναπνευστικό σύστημα άρχισαν να υποχωρούν αισθητά και έτσι ανέβηκαν εντυπωσιακά τα επίπεδα επιβίωσης στα πειραματόζωα, στα οποία επιβεβαίωσαν την αντιική δράση του φαρμάκου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα