Η Τουρκία αγοράζει S-400 και αλλάζει τις ισορροπίες

Σοκ στο ΝΑΤΟ μετά την ανακοίνωση της Μόσχας. Πώς το υπερόπλο ανατρέπει όλα τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Νέα δεδομένα στις στρατιωτικές -αλλά και τις γεωπολιτικές- ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής έβαλε από χθες η Μόσχα, προκαλώντας έντονους πονοκεφάλους στο ΝΑΤΟ με την ανακοίνωσή της πως είναι έτοιμη να πουλήσει πυραύλους S-400 στην Τουρκία.

Αν και πολλοί αναλυτές σχολίαζαν χθες πως πρόκειται για εξέλιξη απολύτως αναμενόμενη μετά την πρόσφατη θερμή προσέγγιση ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία, οι δηλώσεις που έκανε για το θέμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσαν αίσθηση. «Μιλήσαμε για την πιθανότητα πώλησης S-400 (στην Τουρκία). Είμαστε έτοιμοι» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου τουρκικού μέσου ενημέρωσης.

Μιλώντας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης για τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες σε θέματα εξοπλισμών, ο Πούτιν πρόσθεσε ακόμη ότι το ζήτημα εξαρτάται από την ετοιμότητα της τοπικής (τουρκικής) βιομηχανίας».
Αν και είναι προφανές πως το ζήτημα των εξοπλισμών εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο προσέγγισης που επιχειρείται ανάμεσα στις δύο πλευρές, τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία μέσα από μια τέτοια συμφωνία θα αποκόμιζαν οφέλη.

Η Αγκυρα θα αποκτούσε ένα υπερσύγχρονο όπλο, το οποίο θα αναβάθμιζε τη θέση της στην περιοχή. Από την άλλη, βέβαια, με μια τέτοια κίνηση η Τουρκία θα έμπαινε άμεσα στο «ρουθούνι» του ΝΑΤΟ, και κυρίως των ΗΠΑ, που την περίοδο αυτή διά στόματος Τραμπ αναζητούν πιστούς συμμάχους που πληρώνουν για τη συμμαχία και δεν κοιτάζουν αλλού – και κυρίως προς τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα, αν μπει στη διαδικασία πώλησης ενός τέτοιου όπλου σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, αυτόματα θα μπορεί να θεωρήσει πως με έναν τρόπο έσπασε το μπλοκ που η Δύση έχει στήσει απέναντί της. Μόνο τυχαία δεν κατήγγειλε, λοιπόν, ο Πούτιν το «νέο», όπως το χαρακτήρισε, «σπιράλ στην κούρσα των εξοπλισμών» στην Ευρώπη και την Απω Ανατολή. «Η επέκταση του στρατιωτικού δυναμικού μας δεν είναι πρωτοβουλία της Ρωσίας. Οταν οι βάσεις του ΝΑΤΟ πλησιάζουν (τα σύνορά μας), θα πρέπει να μείνουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα; Οχι, αυτό δεν θα περάσει έτσι» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα