Ανθρωποκυνηγητό στο Λονδίνο: Eπτά νεκροί- 21 τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση

Σοκαρισμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Λονδίνο η διεθνής κοινότητα μετά και την νέα αιματηρή επίθεση το βράδυ του Σαββάτου, που στοίχισε την ζωή σε επτά ανθρώπους.

Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 48 άτομα, από τα οποία τα 21 βρίσκονται, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, σε κρίσιμη κατάσταση.

Νεκροί είναι από τα πυρά της αστυνομίας και οι τρεις δράστες που σκόρπισαν τον θάνατο. Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας Μαρκ Ρόουλι, χρειάστηκαν 50 σφαίρες, από οκτώ αστυνομικούς, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι τρεις μακελάρηδες, που είχε θεωρηθεί ότι φορούν γιλέκο με εκρηκτικά. Από τις σφαίρες μάλιστα που «έπεφταν βροχή», τραυματίστηκε και ένας πολίτης. Παράλληλα στην δημοσιότητα ήρθε βίντεο ντοκουμέντο που δείχνει τους δράστες να περπατούν ψύχραιμοι στην αγορά του Μπόροου λίγο πριν αρχίσουν να μαχαιρώνουν πολίτες στο όνομα του Αλλάχ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος καταδίκασε την επίθεση, ο ένας εκ των επτά νεκρών είναι υπήκοος Καναδά. Το υπ. Εξωτερικών της Γαλλίας, ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας Γάλλος.

Την ίδια ώρα σε «αγώνα δρόμου», έχει επιδοθεί η βρετανική αστυνομία προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι δράστες της επίθεσης και να προχωρήσουν οι έρευνες για τυχόν συνεργούς τους. Ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δήλωσε ότι οι αρχές έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στη διαδικασία της ταυτοποίησης των τριών δραστών.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό, οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά στο ανατολικό Λονδίνο. Το απόγευμα της Κυριακής, όπως μετέδωσε φωτορεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε κτίριο στο Ιστ Χαμ, μια συνοικία που βρίσκεται στο ανατολικό Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον φωτορεπόρτερ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, ενώ η πρόσβαση έχει αποκλειστεί.

Νωρίτερα η αστυνομία συνέλαβε 12 ανθρώπους στην περιοχή του Μπάρκινγκ, σε κοντινή απόσταση, σε σχέση με την επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου.

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί σοκαρισμένη, με όλους τους ηγέτες να καταδικάζουν την επίθεση και να ζητούν συντονισμένη δράση. «Χρειάζεται ευρωπαϊκή συνεργασία», ανέφεραν σε επικοινωνία τους Μακρόν και Μέι.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα τον κόσμο να πάψει να είναι «πολιτικά ορθός» ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια.

«Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε πολιτικά ορθοί και να καταπιαστούμε με την ασφάλεια του λαού μας», έγραψε σήμερα το πρωί ο Τραμπ. «Αν δεν φανουμε έξυπνοι, το πράγμα θα χειροτερέψει».

Και ο αμερικανός πρόεδρος συνέχισε: «Τουλάχιστον 7 νεκροί και 48 τραυματίες σε τρομοκρατική επίθεση και ο δήμαρχος του Λονδίνου λέει πως ‘δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας!'”.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν –ο οποίος εξελέγη πέρυσι και είναι ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος μεγάλης δυτικής πρωτεύουσας– είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι Βρετανοί δεν πρέπει να ανησυχήσουν βλέποντας μια αυξημένη αστυνομική παρουσία στους δρόμους του Λονδίνου μετά την επίθεση.

Νωρίτερα ο Τραμπ είχε προσφέρει στη Βρετανία τη βοήθεια των ΗΠΑ και είχε διαφημίσει την αμφιλεγόμενη ταξιδιωτική απαγόρευση που προσπαθεί να επιβάλει ως ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας για τους Αμερικανούς.

Πώς έδρασαν οι τρομοκράτες

– Τρεις δράστες επέβαιναν σε λευκό κλειστό φορτηγάκι που κινείτο με περίπου 80 χιλιόμετρα την ώρα και έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου, σύμφωνα με την αστυνομία.

– Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανταποκρίθηκε στην κλήση που έλαβε για το συμβάν στη Γέφυρα του Λονδίνου στις 22:08 (00:08 την Κυριακή ώρα Ελλάδας).

– Οι τρεις δράστες, οπλισμένοι με μαχαίρια, εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και επιτέθηκαν σε ανθρώπους στην κοντινή αγορά του Μπόροου, στη νότια πλευρά του Τάμεση. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες μαχαίρωσαν ανθρώπους στον δρόμο, μέσα σε παμπ και σε εστιατόρια.

– Η αστυνομία ανέφερε ότι ένοπλα στελέχη της ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις για επιθέσεις με μαχαίρια στο Μπόροου και ότι άνοιξαν πυρ.

– Οι οπλισμένοι αστυνομικοί «αντέδρασαν πολύ γρήγορα και με γενναιότητα και ήρθαν αντιμέτωποι με τους τρεις άνδρες υπόπτους, τους οποίους πυροβόλησαν και σκότωσαν στο Μπόροου Μάρκετ» δήλωσε ο Μαρκ Ρόουλι, ανώτερος αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας.

– «Οι ύποπτοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς που τους πυροβόλησαν μέσα σε οκτώ λεπτά από την πρώτη κλήση. Οι ύποπτοι φορούσαν γιλέκα που έμοιαζαν να περιέχουν εκρηκτικά, αλλά αργότερα αποδείχθηκε πως ήταν ψεύτικα» προσέθεσε ο ίδιος.

– Οι άνδρες είχαν ζωστεί με κυλινδρικού σχήματος αντικείμενα, που έμοιαζαν με μεταλλικά κουτάκια. Το πτώμα του ενός απεικονίστηκε σε φωτογραφικό υλικό, στο έδαφος, έξω από την παμπ Wheatsheaf. Άλλος ένας άνδρας, που φέρεται να ήταν ο δεύτερος δράστης, καταγράφηκε από τις κάμερες να είναι πεσμένος στο έδαφος, σε μικρή απόσταση.

– Στις 00:25 τοπική ώρα (02:25 ώρα Ελλάδας) τα συμβάντα στη Γέφυρα του Λονδίνου και στην αγορά του Μπόροου κηρύχθηκαν τρομοκρατικές ενέργειες.

Ανάληψη ευθύνης δεν υπάρχει προς το παρόν, ωστόσο υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους, ως συνήθως, πανηγυρίζουν στο Διαδίκτυο…

protothema.gr

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα