Σκοπιανή στροφή για την ονομασία

Η νέα κυβέρνηση παίρνει αποστάσεις από την πολιτική Γκρούεφσκι και την ψευδοϊδεολογία του «μακεδονισμού»

Από τον
Κώστα Παπαχλιμίντζο

Στροφή των Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας, υπό την πίεση των ΗΠΑ, δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη γειτονική χώρα υπό τον Ζόραν Ζάεφ. Η στροφή υπαγορεύεται και από τη συμμετοχή στην κυβέρνηση δύο κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, που έχουν τη δική τους ατζέντα.

Παράλληλα, προαναγγέλλοντας εμμέσως την «κατεδάφιση» αγαλμάτων, όπως αυτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο νέος υπουργός Πολιτισμού των Σκοπίων Ρόμπερτ Αλαγκιοζόφσκι έκανε λόγο για «απολύμανση του “μακεδονικού” πνεύματος από την ψευδοϊδεολογία που εκπέμπει το σχέδιο Γκρούεφσκι και συνεχίζει να κρατά σε ομηρία τη χώρα σαν κατάρα κάποιου κακού μάγου».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης, ο νέος υπ. Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει στο ζήτημα του ονόματος μία σοφή και συνετή πολιτική, από κοινού με την αντιπολίτευση, για να βγάλει το ζήτημα της ονομασίας από την πολιτική αντιπαράθεση, να οικοδομήσει συναίνεση και, όταν θα υπάρξει αξιοπρεπής λύση, «όλοι μαζί να στηρίξουμε τη λύση αυτή». Οπως τόνισε ο κ. Ντιμιτρόφ, «το όνομα δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κομματικής πολιτικής διαμάχης εάν θέλουμε να κλείσει πράγματι αυτό το ζήτημα».

Στην Αθήνα

Οπως μεταδίδει παράλληλα η Deutsche Welle, ο κ. Ντιμιτρόφ ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου, όπως λέει, βρίσκεται το «μεγαλύτερο πρόβλημα». «Αυτό που ωστόσο προέχει είναι να διασφαλιστεί η ηρεμία στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και στη συνέχεια να ξεκινήσει η αναζήτηση συμβιβασμού με την Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle.

Η επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων με την Ελλάδα και η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα οδηγήσουν σε συμφωνίες που θα αποδεσμεύσουν την πορεία των Σκοπίων, δήλωσε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χόιτ Μπράγιαν Γι, σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Αμερικής». Οπως ανέφερε, αναμένει από τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων να αποτελέσει εταίρο της διεθνούς κοινότητας, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει η χώρα να πάει μπροστά και να επιλύσει τα ζητήματα με τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα