«Σέντρα» για τις πανελλαδικές

Αρχίζουν σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ. και αύριο των γεν. λυκείων

Ανοίγει σήμερα η αυλαία του φετινού μαραθωνίου των πανελλαδικών εξετάσεων. Πρώτοι στη γραμμή εκκίνησης οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ., που θα διαγωνιστούν στη Νεοελληνική Γλώσσα, ενώ αύριο τη σκυτάλη παίρνουν οι υποψήφιοι του Γενικού Λυκείου, που και αυτοί θα εξεταστούν στο ίδιο μάθημα.

Συνολικά φέτος 104.965 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία από τις 70.726 θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Καθοριστικές για την επιτυχία των υποψηφίων εκτιμάται ότι θα είναι οι επιδόσεις τους στα μαθήματα προσανατολισμού. Ετσι ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στη Βιολογία, από τους υποψηφίους που ενδιαφέρονται για τις ιατρικές σχολές, στην Ιστορία, για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών, και στα Μαθηματικά και στη Φυσική, για τους υποψηφίους που έχουν επιλέξει τον προσανατολισμό των Θετικών Σπουδών και εκείνον της Οικονομίας και Πληροφορικής.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα στις 08.00, με την εξέταση να διαρκεί τρεις ώρες, ενώ όσοι διαγωνίζονται απαγορεύεται να έχουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία και κινητά τηλέφωνα. Οσοι υποψήφιοι δεν λάβουν μέρος ή διακόψουν την εξέτασή τους σε ένα ή περισσότερα μαθήματα κατά τη διάρκεια της τακτικής εξεταστικής περιόδου για σοβαρούς λόγους, θα μπορούν να συμμετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, εξεταζόμενοι στο σύνολο των μαθημάτων που είχαν δηλώσει.

Τα αποτελέσματα

Η έκδοση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου. Θα ακολουθήσει η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων, τα οποία είναι στη διάθεση των υποψηφίων για να τα μελετήσουν, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας θα δώσει αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής.

Η ανακοίνωση των βάσεων του 2017 αναμένεται στα τέλη Αυγούστου.

30 καθηγητές ΑΕΙ κατά του σχεδίου Γαβρόγλου

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην αποδόμηση του υφιστάμενου νομικού πλέγματος λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης και στην αντικατάστασή του από νέο.

Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια να ασκηθεί κριτική στο νομοσχέδιο έρχεται από την ομάδα πρωτοβουλίας 30 καθηγητών ΑΕΙ, η οποία οργανώνει αύριο στις 11.30 συνέντευξη Τύπου στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, για να παρουσιάσει την κριτική της. Κατά γενική ομολογία, το σχέδιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα και είναι αναρτημένο στη δημόσια διαβούλευση, καταργεί αρκετές από τις καινοτομίες που εισήχθησαν με τον νόμο Διαμαντοπούλου το 2011, ο οποίος είχε ψηφιστεί από την τότε σύνθεση της Βουλής με την ευρύτερη πλειοψηφία που έχει καταγραφεί για ψηφισμένο νόμο.

Το σχέδιο Γαβρόγλου δείχνει να επαναφέρει τη γραφειοκρατία στα διοικητικά των πανεπιστημίων, ενώ ορισμένες προβλέψεις, όπως το ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για την εκλογή των αντιπρυτάνεων, έχει καταγγελθεί ότι μπορεί να είναι «δούρειος ίππος» για την επαναφορά της κομματοκρατίας στα πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της δημόσιας διαβούλευσης στις 2 Ιουνίου και ώρα 17.50. Εως και χθες αργά το βράδυ δεν είχε υπάρξει ούτε ένα σχόλιο στα 68 άρθρα του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, το σχέδιο νόμου θα μείνει ανοιχτό σε σχόλια έως τις 14 Ιουνίου 2017 και ώρα 14.00.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα