ΣΥΡΙΖΑ: Απειλή ρήξης (πάλι) με μη εφαρμογή των μέτρων!

Προϋπόθεση, η ρύθμιση για το χρέος, η οποία θα κρατήσει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ! «Χρησμός» για το σκληρό πακέτο

Ρεπορτάζ
Σπύρος Κάραλης

Χωρίς πειστικό αφήγημα, πλην της εξόδου στις αγορές με κάθε τρόπο, καθώς η απομείωση χρέους… κάνει φτερά, συνεδρίασε σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Η συνεδρίαση κατέληξε σε μια ανακοίνωση-ευθεία απειλή για μη εφαρμογή των ψηφισθέντων μέτρων, αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει τελικά στον δανεισμό της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση, δηλαδή, χωρίς άλλες εναλλακτικές λύσεις και με τη σύμφωνη γνώμη του συντονιστικού οργάνου του κόμματος, απειλεί εκ νέου να μην εφαρμόσει τα μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή, εάν δεν υπάρξει καθαρή απόφαση ή έστω κάποια δέσμευση όσον αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και, ως εκ τούτου, συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Την ίδια ώρα, η δεύτερη αξιολόγηση όχι μόνο τυπικά, αλλά και ουσιαστικά, παραμένει στον αέρα, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες να διευθετηθούν.
Ωστόσο, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν εκπληρωθεί τις επόμενες ημέρες, με στόχο το μόνο ανοιχτό ζήτημα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου να είναι αυτό του χρέους.

Ταραχή

Η χθεσινή συνεδρίαση στα κεντρικά γραφεία της Κουμουνδούρου υπήρξε πολύωρη, ενδεικτικό της εσωκομματικής ταραχής, ενώ είχε προηγηθεί ξεχωριστή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Εφη Αχτσιόγλου), γεγονός που καθυστέρησε την προγραμματισμένη έναρξη. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά το πέρας των εργασιών, η Π.Γ. του κόμματος καλεί με τη σειρά της τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.

Στην ίδια γραμμή με το Μαξίμου, το κόμμα έστειλε το μήνυμά του επισημαίνοντας ότι «στον βαθμό που το ΔΝΤ αναβάλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εν τέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δεν θα εφαρμόσει το μείγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση». Στην ίδια ανακοίνωση, που σε γενικές γραμμές κρίνεται αμήχανη, σημειώνεται επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει «τις προσπάθειες και τη στρατηγική της κυβέρνησης για μια καθαρή λύση για το χρέος, που θα αποκαθιστά το συντομότερο δυνατόν την πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος».

Στην ανακοίνωση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε η Ν.Δ. με σκληρό τρόπο: «Η κομματική νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε: “Ολα βαίνουν καλώς για τη χώρα!” Ας προσπαθήσουν να το πουν και στους πολίτες, που δοκιμάζονται από την υπερφορολόγηση, την ανεργία και την αβεβαιότητα. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, αποφασισμένη να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Να αποκαταστήσει, με αυτόν τον τρόπο, την αξιοπιστία της χώρας και να οδηγήσει την πατρίδα μας στην οριστική έξοδο από την κρίση» αναφέρεται.

Ο καφές, το κράνος, τα φούξια και οι… ελπίδες του Ευκλείδη

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στα γραφεία της Κουμουνδούρου χωρίς σακάκι, κάτι που συνηθίζει σε κομματικές συνεδριάσεις.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε με τον καφέ στο χέρι και τη χαρακτηριστική κόκκινη τσάντα, τις εντυπώσεις όμως έκλεψαν οι δύο κυρίες της Πολιτικής Γραμματείας: H Ρένα Δούρου, που θέλησε να «σπάσει» την «γκρίζα» ατμόσφαιρα και το βαρύ κλίμα εξαιτίας του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων, επιλέγοντας ένα εντυπωσιακό φούξια φόρεμα που τράβηξε τα βλέμματα, και η Εφη Αχτσιόγλου, που επέλεξε να μετακινηθεί προς την Κουμουνδούρου πάνω σε μηχανή.


Στα ενδότερα της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, πάντως, δεν κυριάρχησαν τα χαριτωμένα στιγμιότυπα, αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις του Βερολίνου και του ΔΝΤ. Ετσι, γενικά ήταν μούδιασμα και τα συνοφρυωμένα πρόσωπα των στελεχών που συμμετείχαν σε αυτήν.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρέθηκε σε δύσκολη θέση, διότι αδυνατούσε στην ουσία να δώσει πειστικές απαντήσεις στα μέλη του κομματικού οργάνου όσον αφορά την εξέλιξη που θα έχουν οι διαβουλεύσεις, κάνοντας έτσι εμμέσως ξεκάθαρο στον κομματικό μηχανισμό ότι η χώρα βρίσκεται στο έλεος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Κριστίν Λαγκάρντ. Το κεντρικό πρόσωπο της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν ελπίδες βελτίωσης της πρότασης για το χρέος απάντησε μάλλον μηχανικά: «Πάντα υπάρχουν».

Βρήκε ώρα να κάνει άνοιγμα στους… γκέι

Ενώ η χώρα χάνεται, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να δώσει συνέντευξη στο περιοδικό των γκέι «antivirus» για να μιλήσει σχετικά με τα δικαιώματα όσων θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται σύμφωνα με τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους. Κάλεσε τους ομοφυλοφίλους να αισθάνονται «περήφανοι για αυτό που είναι» και τόνισε ότι «η αγάπη είναι αγάπη, ανεξάρτητα από το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη φυλετική καταγωγή, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις».

Προανήγγειλε, μάλιστα, νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία καθένας θα μπορεί να δηλώνει ως φύλο όχι αυτό που του έδωσε η φύση, αλλά σύμφωνα με το πώς νιώθει ο ίδιος (λ.χ. αν ένας άνδρας νιώθει γυναίκα ή το αντίστροφο). Ο πρωθυπουργός, πάντως, απέφυγε να δεσμευτεί σχετικά με την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας ότι, επειδή το θέμα είναι κρίσιμο και υπάρχουν διάφορες επιστημονικές προσεγγίσεις, θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί εκτενής διάλογος, ενώ εντύπωση προκαλεί η ερώτηση που του τέθηκε για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, καθώς η συνέντευξη αφορούσε αποκλειστικά τα δικαιώματα αυτών των ομάδων. Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί στον διαχωρισμό, κάνοντας απλώς λόγο για διακριτούς ρόλους, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα