Εκβιάζουν ξανά με Grexit

Σαν… υπάλληλος των αγορών ο Μπαρόζο ζήτησε και αλλαγή της κυβέρνησης!

Την απειλή του Grexit επανέφερε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος, με όσα είπε χθες στο συνέδριο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Concordia στην Αθήνα, εμφανίστηκε περισσότερο σαν golden boy των αγορών και ως εκπρόσωπος της Goldman Sachs, παρά ως πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.
Μάλιστα, προχώρησε σε ευθεία παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας μας, αποδοκιμάζοντας εμμέσως την κυβέρνηση και προεξοφλώντας ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και άρα θετική για την ανάπτυξη».

Το συνέδριο της Concordia, που επιδιώκει να προωθήσει συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε σημαντικά παγκόσμια ζητήματα, συγκέντρωσε στην Αθήνα νυν και πρώην πολιτικούς ηγέτες, διπλωμάτες και κορυφαία στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου.

Από το βήμα, ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμη στην Ευρώπη η άποψη πως «πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα για να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη απ’ ό,τι για να μείνει» και πως υπάρχουν πολύ σκληρότερες απόψεις από τη γερμανική. Ο Πορτογάλος πρώην πολιτικός και νυν μη εκτελεστικός πρόεδρος της Goldman Sachs συμπλήρωσε ότι «όλα εξαρτώνται από το τι θα κάνει η Ελλάδα», η οποία «δεν αποτελεί συστημική πρόκληση, όπως το 2011-2012, και οι αγορές είναι πολύ πιο σίγουρες και προετοιμασμένες απ’ ό,τι στο παρελθόν για κάποιο ατύχημα»!

Με αφορμή ερωτήσεις για τη στάση του ίδιου και των υπόλοιπων Ευρωπαίων αξιωματούχων στις απαρχές της ελληνικής κρίσης, την περίοδο 2009-2010, ο κ. Μπαρόζο παραδέχθηκε ότι η Κομισιόν δεν ενήργησε επαρκώς σε εκείνη τη φάση, αλλά τη δικαιολόγησε συμπληρώνοντας ότι δεν είχε τα κατάλληλα εργαλεία.

Για το ΔΝΤ

Οσον αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υποστήριξε ότι το ήθελαν στην Ευρώπη η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

Ως πιο δραματική στιγμή της ελληνικής κρίσης ο κ. Μπαρόζο ανέφερε τη συνάντηση των Καννών, όπου ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έριξε στο τραπέζι την ιδέα του δημοψηφίσματος: «Θα είχαμε την τέλεια καταιγίδα. Προκλήθηκε ο απόλυτος πανικός στις αγορές, ενώ μετά την Ελλάδα η επόμενη στη σειρά ήταν η Πορτογαλία και ήδη σημαντικά προβλήματα είχαν τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία. Ηταν πλέον ξεκάθαρο πως αν δεν υπήρχε σωστή επίλυση του ελληνικού ζητήματος, τότε η ευρωζώνη θα οδηγούνταν σε κατάρρευση».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα