Τα μυστήρια και η περίεργη κωλυσιεργία για την Eθνική Aσφαλιστική

Αρνητικές εντυπώσεις εξακολουθεί να προκαλεί στην αγορά και σε επενδυτικούς κύκλους του εξωτερικού η συνεχιζόμενη δυστοκία της Εθνικής Τράπεζας που αποφεύγει να ανακοινώσει επισήμως τον πλειοδότη του διαγωνισμού για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η περίεργη αυτή καθυστέρηση έχει προκαλέσει την προσοχή και των αρμόδιων εποπτικών Αρχών, καθώς η ταυτότητα του «νικητή» έχει ήδη διαρρεύσει εδώ και μία εβδομάδα με πλείστα όσα δημοσιεύματα, τα οποία φαίνεται ότι έχουν ως πηγή προέλευσης ή και ότι κατευθύνονται από την ίδια τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας!

Η έκδηλη κωλυσιεργία γύρω από την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος είναι δύσκολο να ερμηνευτεί, αφού θεωρητικά το μοναδικό κριτήριο για την επικράτηση στον διαγωνισμό ήταν το ύψος του τιμήματος, ενώ οι υποψήφιοι διεκδικητές ήταν μόνο δύο: Ο κινεζικός κολοσσός της Fosun με καταγεγραμμένη εμπειρία στον χώρο των ασφαλειών και το νεοπαγές σχήμα ΕΧΙΝ των Ελληνοαμερικανών του Κάλαμος, που φτιάχτηκε εν μια νυκτί μέσω μιας ολλανδικής start up ειδικά για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Το δεύτερο αυτό επενδυτικό γκρουπ είναι εκείνο που, σύμφωνα με τις… ημιεπίσημες διαρροές, κέρδισε τον διαγωνισμό, αποτιμώντας την Εθνική Ασφαλιστική στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ και προσφέροντας το ανάλογο τίμημα για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου.

Ερώτημα

Το ερώτημα παραμένει γιατί αργεί η επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος και, βεβαίως, του ακριβούς τιμήματος, αφού, σύμφωνα με τον διοικητή της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη (φωτό), «αποκλειστικό κριτήριο ήταν το τίμημα της προσφοράς». Αίφνης εξετάζονται και άλλοι παράγοντες σχετικά με τη… φερεγγυότητα του υποψήφιου επενδυτή; Υπάρχει διαδικασία δανειοδότησης σχετικά με την καταβολή του τιμήματος; Και αν ναι, από ποια τράπεζα; Και, τέλος, υπάρχει ρήτρα διασφάλισης της υπερκερδοφόρου θυγατρικής της Εθνικής από ευκαιριακές «αρπαχτές» του τύπου «εξαγορά και μεταπώληση» σε μικρό χρονικό διάστημα;

Τα ερωτήματα αυτά φαίνεται, έστω και καθυστερημένα, να απασχολούν τις εποπτικές Αρχές, όπως και τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης, που εκφράζουν ενόχληση για τους χειρισμούς της διοίκησης Φραγκιαδάκη. Αντικείμενο ξεχωριστής έρευνας, έπειτα από ανώνυμη, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγγελία αποτελεί το προφανές ασυμβίβαστο ελληνικής εταιρίας συμβούλων επικοινωνίας που εργάζεται για την Εθνική Τράπεζα.

Οι εργοδότες της

Η ίδια εταιρία φέρεται ότι προσφέρει τις υπηρεσίες της και στους Ελληνοαμερικανούς του Κάλαμος, αλλά και σε διεθνή χρηματοπιστωτικό σύμβουλο που επόπτευε τον διαγωνισμό! Για τη συγκεκριμένη εταιρία επικοινωνίας έχουν υπάρξει ανάλογες καταγγελίες στο παρελθόν, καθώς υπήρξε σύμβουλος της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ταυτόχρονα προσέφερε υπηρεσίες σε υποψήφιους επενδυτές!

Ενα πρόσθετο αγκάθι είναι η εμμονή του διευθύνοντος συμβούλου να διατηρήσει τελικά σε θέση αναπληρωτή προέδρου ή CEO τον παλαιό υπεύθυνο δανειοδοτήσεων και δεξί χέρι του αποθανόντος Αλέξανδρου Τουρκολιά, Δημήτρη Δημόπουλο. Η απόφαση αυτή του Φραγκιαδάκη ήταν προϊόν ανάγκης μετά την απόρριψη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) του φερόμενου ως «κολλητού» του, Γ. Αρκάδη, για τη θέση του αναπληρωτή CEO.

Ο Φραγκιαδάκης θεώρησε ότι με την παραμονή Δημόπουλου στο επιτελικό σχήμα της τράπεζας εξευμενίζει προσωρινά το ΤΧΣ, καθώς την ίδια ώρα αδυνατεί να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον πρόεδρο της Εθνικής Π. Θωμόπουλο, ο οποίος, εις πείσμα θεσμών και κυβέρνησης, αρνείται να αποχωρήσει!
Το πρόβλημα είναι ότι ο Δημόπουλος θεωρείται «κόκκινο πανί» τόσο για τους ξένους όσο και για την κυβέρνηση, καθ’ όσον έχει πρωταγωνιστήσει στη χορήγηση επισφαλών δανείων, κυρίως προς μέσα ενημέρωσης, αλλά και άλλες επιχειρήσεις… Αποτέλεσμα όλων αυτών των σπασμωδικών κινήσεων, με αποκορύφωμα βέβαια το συνεχιζόμενο «παρασκήνιο» γύρω από την Εθνική Ασφαλιστική, είναι να δεχτεί ο σημερινός διοικητής της Εθνικής και δεύτερη κυβερνητική προειδοποίηση, που θεωρείται πλέον «κίτρινη» κάρτα. Η συνέχεια στη γενική συνέλευση της τράπεζας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα