Από την αυτονομία στην αποδυνάμωση

Με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία στις 25 Ιουνίου

Στις 25 Ιουνίου διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία. Δυστυχώς δεν θα υπάρξει αυτόνομη πολιτική εκπροσώπηση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Το Κόμμα της Eνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) εντάχθηκε στο κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα και ελπίζει να εκλέξει στον Αυλώνα τον Ευάγγελο Ντούλε, ενώ το Κόμμα ΜΕΓΚΑ θα αναζητήσει την πιθανότητα εκλογής στελεχών του μέσα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Eντι Ράμα. Eνας άλλος συνήθης εκπρόσωπος των Βορειοηπειρωτών, ο Βαγγέλης Τάβος, αναμένεται να εκλεγεί με το κεντρώο κόμμα του Ιλίρ Μέτα.

Η Δημοκρατική Eνωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η γνωστή μας ΟΜΟΝΟΙΑ, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1991 και αμέσως κατόρθωσε να εκλέξει πέντε βουλευτές στις εκλογές της ίδιας χρονιάς. Οταν απαγορεύτηκε η ίδρυση κομμάτων με βάση μία εθνική ομάδα, η ΟΜΟΝΟΙΑ δημιούργησε και στήριξε το προαναφερθέν ΚΕΑΔ, το οποίο μπόρεσε τότε να εκφράσει τους Ελληνες αλλά και άλλους χριστιανούς της Αλβανίας, όπως οι Σερβομαυροβούνιοι της Σκόδρας. Το ΚΕΑΔ εξέλεξε δύο βουλευτές το 1992 και μετά τα επεισόδια των «πυραμίδων» και την ανατροπή του Μπερίσα έφτασε να έχει εκπροσώπηση με τρεις βουλευτές.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ, με απογραφή που διεξήγαγε η ίδια το 2012, διότι θεώρησε μη αντικειμενική την αλβανική απογραφή, κατέγραψε 286.000 υπηκόους Αλβανίας, οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν ελληνική εθνική καταγωγή. Εξ αυτών οι μισοί παραμένουν εντός Αλβανίας και οι άλλοι μισοί διαμένουν εκτός. Οσοι κατοικούν στην Ελλάδα μετακινούνται για να ψηφίσουν στις εκλογές. Δεδομένου ότι ο συνολικός πληθυσμός της Αλβανίας είναι 2.900.000, οι Ελληνες αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού. Αν ήταν ενωμένοι, θα μπορούσαν να έχουν μια δυνατή φωνή με δικό τους κόμμα στο αλβανικό Κοινοβούλιο. Θα μπορούσαν ακόμη και να επηρεάζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεως, όπως έκανε επί δεκαετίες η μουσουλμανική μειονότητα στη Βουλγαρία. Οι μουσουλμάνοι της Βουλγαρίας αποτελούν το 8% του συνολικού πληθυσμού και το κόμμα τους, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, υπήρξε πολλές φορές ο ρυθμιστής της πολιτικής ζωής στη γείτονα.

Υπό μορφήν πολιτικού μνημοσύνου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, κρίνω σκόπιμο να θυμίσω την πρότασή του για μια μορφή αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί να ισχύσουν για την ελληνική μειονότητα που ζει στην Αλβανία άλλα μέτρα από εκείνα που θα ισχύσουν για τις αλβανικές κοινότητες εκτός Αλβανίας.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας απαιτεί τα ίδια δικαιώματα που ζητεί η αλβανική κυβέρνηση για τις αλβανικές κοινότητες στην τέως Γιουγκοσλαβία». (Δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκη στις 14/07/93). Ως απάντηση στις προκλήσεις των Τσάμηδων και του Εντι Ράμα μήπως πρέπει να επαναφέρουμε το αίτημα της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου εντός της αλβανικής επικράτειας;

Kωνσταντίνος Χολέβας

* Πολιτικός επιστήμων

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα