Νέος τρόμος από τα σενάρια των σεισμολόγων

Εκφράζουν φόβους για ισχυρή δόνηση και ενεργοποίηση  του δικτύου ρηγμάτων, ενώ επιβεβαιώνεται και το μίνι τσουνάμι

Θρηνεί η Λέσβος για τη 43χρονη Ελένη Βαλελή, μητέρα δύο παιδιών, που καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια του σπιτιού της στο χωριό Βρίσα κατά τη διάρκεια του σεισμού που «χτύπησε» τη Λέσβο. Η άτυχη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, που καταγόταν από τη Λήμνο και τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, βρέθηκε νεκρή στο υπνοδωμάτιό της, βυθίζοντας στο πένθος τους δικούς της ανθρώπους και ολόκληρο το νησί.

Οι συγχωριανοί της μιλούν για μια γυναίκα ιδιαίτερα αγαπητή στην τοπική κοινωνία, που εργαζόταν σκληρά στα χωράφια μαζί με τον σύζυγό της Γιώργο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Βαλελής έχει υποστεί κάταγμα στη λεκάνη και ίσως χρειαστεί να διακομιστεί τις επόμενες ημέρες σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Λέσβου ζουν με τον φόβο ενός νέου ισχυρού σεισμού, ενδεχόμενο που οι σεισμολόγοι θεωρούν αρκετά πιθανό. «Στατιστικά, αναμένουμε σεισμικές δονήσεις που μπορούν να φθάσουν τα 5 – 5,5 Ρίχτερ ή ακόμα και να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τον πρώτο σεισμό. Συνήθως, τα μεγαλύτερα μεγέθη δίνονται τις πρώτες πέντε ημέρες μετά το αρχικό φαινόμενο.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα γίνει οπωσδήποτε ένας μεγάλος σεισμός» λέει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι σεισμολόγοι, κατά τη διάρκεια του σεισμού μεγέθους 6,1 Ρίχτερ μεταξύ Λέσβου και Χίου προκλήθηκε μικρό (και ακίνδυνο) τσουνάμι, με το ύψος των κυμάτων να φθάνει τα 20 εκατοστά. «Σχηματίστηκαν δίνες στη θάλασσα, ενώ το ίδιο φαινόμενο παρουσιάστηκε και στα τουρκικά παράλια» αναφέρει ο ίδιος.

Την ανησυχία του για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στη Λέσβο εκφράζει και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Ακης Τσελέντης, που δεν αποκλείει την πιθανότητα ενεργοποίησης νέων ρηγμάτων. «Η Λέσβος περιβάλλεται από μια συστοιχία μεγάλων ρηγμάτων, κάποια από τα οποία περνούν κάτω από το νησί. Είναι επίσης μαθηματικά βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει ένας ισχυρός σεισμός, πάνω από 5,5 Ρίχτερ» σημειώνει ο κ. Τσελέντης.

«Πολλούς και ισχυρούς μετασεισμούς» περιμένει και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, που αναφέρει ότι η σεισμική ακολουθία έως τώρα είναι ήπια και προβλέπει ότι τους επόμενους πέντε μήνες θα σημειωθούν περισσότεροι από 50 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ στην περιοχή.

Βγήκαν φίδια  (όπως το 1999) στην Τουρκία

«Γεμίσαμε φίδια, θα γίνει σεισμός» έγραψε στο twitter η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας Μελντά Ονούρ δύο ώρες πριν από τον μεγάλο σεισμό ανοιχτά της Μυτιλήνης. Ανέφερε μάλιστα πως κάτι ανάλογο είχε συμβεί και πριν από τον μεγάλο σεισμό του 1999. «Εδώ και δύο μέρες έρχονται ειδήσεις ότι στην πόλη έφτασαν φίδια.
Την τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν πριν από τον σεισμό του 1999. Μην πείτε ότι δεν σας το είπα» ήταν τα ακριβή της λόγια. Τις τελευταίες ημέρες το κέντρο της Σμύρνης έχει γεμίσει φίδια, ενώ συχνές εμφανίσεις αυτών των ερπετών έχουν παρατηρηθεί στο Τσανάκαλε και στο Ντενιζλί.
Τόσο τα ΜΜΕ της Τουρκίας όσο και επιστήμονες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αυξημένες εμφανίσεις φιδιών να συνδέονται με τον ισχυρό σεισμό, καθώς τα ζώα με μικρό κεφάλι «διαισθάνονται» τις σεισμικές δονήσεις.

Σπίρτζης: Ολα τα σπίτια θα ανακατασκευαστούν

Τις πληγές της μετρά η Λέσβος, μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου που ισοπέδωσε τη Βρίσα και προκάλεσε καταστροφές σε άλλα 11 χωριά. Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, που επισκέφτηκε τη Λέσβο, από τα 254 σπίτια που ελέχθησαν τα 150 κρίθηκαν ακατοίκητα. Τα συνεργεία που καταγράφουν τις ζημιές έχουν κρίνει κατεδαφιστέα όλα τα κτίρια στο κέντρο του οικισμού της Βρίσας, που θυμίζει πλέον χωριό-φάντασμα, αλλά και πέντε κτίρια στο Πλωμάρι. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ανακατασκευαστούν όλα τα σπίτια με κονδύλια από την Ε.Ε. αλλά και με κονδύλια του κράτους, χωρίς να χάσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους.
Για τον λόγο αυτόν, μάλιστα, τις επόμενες μέρες θα μεταβούν στο νησί ειδικοί επιστήμονες του ΕΜΠ. Στο νησί βρίσκονται ήδη 80 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών, οι οποίοι μαζί με άλλους 20 συναδέλφους τους από την Περιφέρεια έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αυτοψίες σε σπίτια και άλλα δημόσια κτίρια. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι αναβάλλονται σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις σε Λέσβο και Χίο.

Χωρίς στέγη 800 άνθρωποι! Κοιμήθηκαν και χθες σε σκηνές και Ι.Χ. 

Καταφύγιο σε σκηνές, αυτοκίνητα και σπίτια συγγενών και φίλων αναζήτησαν εκατοντάδες σεισμόπληκτοι της Βρίσας και των υπόλοιπων χωριών της νότιας Λέσβου, που πέρασαν χθες τη δεύτερη δύσκολη νύχτα, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 Ρίχτερ που χτύπησε το νησί.

Περίπου 100 άτομα, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, κατευθύνθηκαν στο γήπεδο του Πολιχνίτου, όπου έχουν τοποθετηθεί σκηνές από τον Στρατό, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προτίμησαν να κοιμηθούν σε εξοχικές κατοικίες και δωμάτια ξενοδοχείων, στην τουριστική περιοχή των Βατερών.

Σύμφωνα με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, 800 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη, καθώς τα σπίτια τους έχουν γκρεμιστεί ή υποστεί σημαντικές ζημιές. Την ίδια ώρα, πολλοί από τους κατοίκους του νησιού, που είδαν τα υπάρχοντά τους να θάβονται στα συντρίμμια, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για πιθανό πλιάτσικο και αρνούνται να εγκαταλείψουν τα χωριά τους, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν ό,τι απέμεινε από τις περιουσίες τους. Στη Βρίσα, περίπου οι μισοί κάτοικοι του χωριού ξενύχτησαν (για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ) δίπλα στα γκρεμισμένα σπίτια τους, ενώ κάποιοι αγνόησαν τις συστάσεις των Αρχών και «τρύπωσαν» στα κουφάρια των κτιρίων, προκειμένου να απομακρύνουν πολύτιμα αντικείμενα ή να πάρουν λίγα ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειές τους.

Μέλη των σωστικών συνεργείων παραμένουν στον οικισμό, προκειμένου να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ συνεχείς περιπολίες στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό πραγματοποιούν και άνδρες της Αστυνομίας, σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνουν τυχόν επιτήδειους, που θα μπορούσαν να λεηλατήσουν τα κατεστραμμένα κτίρια.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα