Τουρκικά «κοράκια» δίπλα στη σεισμοπαθή Λέσβο!

Επίδειξη θράσους! Ασκηση στα δυτικά του νησιού με πραγματικά πυρά

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Η Τουρκία μπροστά στα αναθεωρητικά σχέδιά της και στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν υπολογίζει τίποτα· ούτε καν τη μνήμη της νεκρής στη Λέσβο, τους δεκάδες τραυματίες και τους εκατοντάδες ξεσπιτωμένους από τον καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου το μεσημέρι της Δευτέρας. Σαν κοράκια, εξέδωσαν χθες NAVTEX για την πραγματοποίηση, σήμερα, άσκησης με πραγματικά μάλιστα πυρά δυτικά του πληγωμένου από τα 6,1 Ρίχτερ νησιού.

Δεν κρατά ούτε τα προσχήματα το καθεστώς Ερντογάν και επιχειρεί να αμφισβητήσει παραμονές της έναρξης του άτυπου θερινού μορατόριουμ (αρχίζει 15 Ιουνίου), το οποίο έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες για την απαγόρευση ασκήσεων και ενεργειών προς αποφυγή της έντασης, τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Το πράττει λίγα μίλια από τις ακτές της Λέσβου, που επλήγη από ισχυρό σεισμό και προσπαθεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Η τοπική κοινωνία, μάλιστα, θρηνεί μία νεκρή, τη μνήμη της οποίας η Αγκυρα δεν σέβεται, συμπεριφορά που χαρακτηρίζει βάρβαρους στρατούς.

Εχει ξεχάσει η Τουρκία ακόμα και τη «διπλωματία των σεισμών» επί Γιώργου Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ και μάλλον επιδεικτικά προκαλεί στο Αιγαίο, δείχνοντας ασέβεια προς έναν λαό που έχει σταθεί δίπλα της, όταν ο Εγκέλαδος την επισκέφθηκε πριν από χρόνια. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η Αγκυρα αποδεικνύει ότι απέχει πολύ από τις αρχές μιας πολιτισμένης χώρας. Πρόσφατα, στις 23 Μαΐου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης τιμής και μνήμης στον ήρωα σμηναγό Κώστα Ηλιάκη, που έπεσε ανατολικά της Καρπάθου όταν εμβολίστηκε από τουρκικό μαχητικό, η Αγκυρα έστειλε αεροσκάφη για να κάνουν παραβιάσεις στην περιοχή του νότιου Αιγαίου.

Τον Φεβρουάριο του 2016 επίσης, όταν κατέπεσε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και χάθηκαν τρεις αξιωματικοί στην Κίναρο, η Τουρκία το πρώτο που έκανε ήταν να εκδώσει NOTAM αμφισβητώντας το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση.

Χθες, επίσης, έστειλε μαχητικά της να κάνουν παραβιάσεις στο Αιγαίο. Δύο τουρκικά αεροσκάφη παρέβησαν το FIR Αθηνών και στη συνέχεια προέβησαν σε δύο παραβιάσεις, ενώ ενεπλάκησαν και σε εικονική αερομαχία με ελληνικά μαχητικά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα