«Forget it, Alexis» για τη Σύνοδο Κορυφής!

«Μπλόκο» από τους  δανειστές στη σκέψη Τσίπρα να ψάξει λύση στους ηγέτες της Ε.Ε.

Σχεδόν στο πάτωμα έχει χαμηλώσει ο πήχης των προσδοκιών για το Eurogroup, καθώς οι λεονταρισμοί της κυβέρνησης ότι θα απαιτήσει πολιτική λύση στη Σύνοδο Κορυφής συνάντησαν εν ριπή οφθαλμού την «απάντηση» των δανειστών ότι, εάν δεν δοθεί λύση σήμερα στο Λουξεμβούργο, τότε… ραντεβού στο Eurogroup του Ιουλίου και λίγες ημέρες πριν από τις πληρωμές που πρέπει να κάνει η χώρα σε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ετσι, η «μάχη» θα δοθεί για μια δόση όσο το δυνατόν μεγαλύτερη από τα 7 δισ. ευρώ και μια υπόσχεση για ένα αναπτυξιακό πακέτο, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος το Ταμείο να ανακαλέσει στη συνέχεια και την επί της αρχής υπογραφή του, αφήνοντας στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα.

Χθες, κυβερνητικός αξιωματούχος έδειξε το επίπεδο «απαισιοδοξίας» της ελληνικής πλευράς, καθώς άφησε να διαρρεύσει πως «είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Εάν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την “καυτή πατάτα” θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κυρία Μέρκελ (σ.σ.: στη Σύνοδο Κορυφής)».

Στη διαρροή αυτή υπήρξε, πάντως, «απάντηση» από Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος επισήμανε ότι εάν ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα του προσφέρει σήμερα το Eurogroup και επιδιώξει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, τότε οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα κάνουν τίποτα παραπάνω από το να τον παραπέμψουν στο… επόμενο Eurogroup στις 10 Ιουλίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, που ανέφερε ότι το Βερολίνο περιμένει πως η Ελλάδα και οι δανειστές της θα έρθουν σε συμβιβασμό για την εκταμίευση της δόσης, ενώ ερωτηθείς για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σημείωσε ότι η θέση της Γερμανίας παραμένει ότι τέτοια μέτρα μπορούν να αποφασιστούν μόνο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018.

Παρούσα στο Eurogroup θα είναι και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, για να παρουσιάσει την έκθεση του Ταμείου για την ευρωζώνη, και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της για τη στάση που θα τηρήσει στο ελληνικό ζήτημα.
Το ΔΝΤ ετοιμάζει τη δική του έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους -ζητώντας σημαντική ελάφρυνση ή νέα μέτρα- και είναι ορατός ο κίνδυνος να «τορπιλίσει» μεταγενέστερα τις όποιες αποφάσεις ληφθούν σήμερα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα