Με κρασί του Μπουτάρη τα είπαν στη Θεσσαλονίκη για τον αγωγό East Med

Χαμόγελα και deal για Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ • Στο τραπέζι τεχνολογία, ενέργεια και διασπορά! Αισιόδοξος ο Τσίπρας: Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί Ρεπορτάζ
Νίκος Οικονόμου

Η ταν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, όταν οι τρεις ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ έβαλαν στη Θεσσαλονίκη την υπογραφή τους στο κοινό ανακοινωθέν της χθεσινής τριμερούς στο Μέγαρο Μουσικής, όπου ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου συναντήθηκαν για τρίτη φορά τους τελευταίους 18 μήνες στο πλαίσιο αυτής της άτυπης συνεργασίας χωρών. Το κλίμα ήταν από το πρωί ιδιαίτερα καλό και θετικό. Αυτό φάνηκε και στην πρωινή συνάντηση της ελληνικής και της ισραηλιτικής αντιπροσωπίας που προηγήθηκε, όπου τα χαμόγελα ήταν πλατιά και η διάθεση για συμφωνίες έντονη.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να προωθηθούν πολλές κοινές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη τεχνολογικών πάρκων, τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την προώθηση προγραμμάτων υποτροφιών, την ενίσχυση ερευνητικών και επιχειρηματικών δικτύων και την παροχή στήριξης σε νέους επιχειρηματίες, ενώ εντάχθηκαν από χθες και τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες και η διασπορά.

Η ενέργεια είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες αυτής της στρατηγικής συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι ενέργειες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med, τον οποίο ο κ. Νετανιάχου χαρακτήρισε «πολλά υποσχόμενο». Σημαντικές ήταν και οι επαφές σε διμερές επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, όπου ο στόχος που τέθηκε είναι ο υπερτριπλασιασμός των διμερών εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας – Ισραήλ, ώστε αυτές να φτάσουν τα επόμενα χρόνια στο 1 δισ. ευρώ, με έμφαση στους τομείς των φαρμάκων, των αγροδιατροφικών προϊόντων και των ειδών υψηλής τεχνολογίας.

Μεγάλο ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη έχει και η εκκίνηση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Χθες στην τριμερή έγιναν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής στήλης. Από τη χτεσινή συνάντηση δεν έλειψαν και οι αναφορές στα θέματα της ελληνικής οικονομίας, με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει αισιόδοξος, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά από την κρίση».

Μάλιστα, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη και εν όψει του τελικού κλεισίματος της διαπραγμάτευσης, σημείωσε ότι «στο τέλος κερδίζουν οι καλοί».

Oι γραβάτες, οι ανεμιστήρες και το κρασί του Μπουτάρη

Τα ενδυματολογικά σχολιάστηκαν ουκ ολίγες φορές στη χθεσινή τριμερή. «Τι θα γίνει με τη γραβάτα; Πότε θα σας δούμε να τη φοράτε;» πειράξαμε τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνάντησης και αυτός περιορίστηκε σε ένα απλό χαμόγελο. Λίγο αργότερα ήρθε και το πείραγμα από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, που προανήγγειλε ότι στην επόμενη συνάντηση, στα τέλη Δεκεμβρίου στην Κύπρο, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα φορέσει γραβάτα. Εκείνος χαμογέλασε και πάλι. Γραβάτα φορούσε χθες ο Γιάννης Μπουτάρης. Και τι γραβάτα! Με ροζ και γαλάζια λουλουδάκια, ενώ στο πέτο είχε καρφιτσωμένα μια κουβαρίστρα και μια σαλαμάνδρα.

Κατά τα άλλα, η ανοργανωσιά κυριάρχησε στη χθεσινή τριμερή συνάντηση. Δύο φορές οι άνδρες της ασφάλειας εμφανίστηκαν με ανεμιστήρες υπό μάλης, καθώς προφανώς ο κλιματισμός του κτιρίου ήταν ανεπαρκής. Αλλά και η άφιξη του Νίκου Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μουσικής προκάλεσε ζητήματα, με τους διοργανωτές να αναζητούν τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου για να βγει η αναμνηστική φωτογραφία Τσίπρα – Αναστασιάδη.

Ψητό ψάρι, καπνιστός σολομός με σάλτσα χρένου, πράσινη σαλάτα με νεκταρίνια και ξερά σύκα, καθώς και παγωτό αρμενοβίλ ήταν το μενού του γεύματος εργασίας που έγινε το μεσημέρι. Προσφέρθηκε επίσης κρασί «Παράγκα» και «Σαμαρόπετρα» του «Κυρ Γιάννη».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα